Приготвяне на блата: Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва ½ бакпулвер. След изпичане се сиропира докато е горещ със сок от компот кайсия или праскова за жълт цвят.

Приготвяне на крема: Кравето масло се разбива със захарта на пяна, един по един се добавят жълтъците и се бие до побеляване. След това белтъците се разбиват на сняг с тяхното количество захар. Заквасената сметана се разбърква предварително до гладка маса. Смесват се постепенно отделните кремове, като се добавя и от сметаната. Бърка се с дървена лъжица,за да не спадне сместа.
Отделно се накисват 2 пакетчета желатин в 1 малка чаена чаша сок от компот-100мл, като набъбне се слага на огъня на водна баня докато се разтопи, бърка непрекъснато. След като изстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с тел. С готовата смес се залива блата и се оставя в хладилника да стегне. След това се гарнира с плодове по желание. Желателно е такива, които не пускат вода. Ако се използва компот, плодовете да са изкиснати.
Приготвя се желатин - 2 пакетчета с вишнев сок /разреден с вода – 125мл. /, по същия начин, може и друг сок от компот, но с червен цвят. Залива се върху плодовете.

Забележки:
Може да се приготви и с готов блат – ванилов.
Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да си свърши работата да желира сместа.
Ч.ч. = 250мл.
Вместо сок и желатин, в последния слой може да се сложи 200мл. разбита сладкарска сметана с 200гр. сладко от ягоди и 1 пак. желатин - 10гр..