Бившият крал на Белгия Албер Втори отказа да се подложи на ДНК тест, след като миналата година съдебните органи поискаха това от него, за да се произнесат дали е баща на Делфин Боел или не, предаде Франс прес.

"Бившият крал, който е на 84 години, реши да се обърне към Касационния съд относно две решения на Апелативния съд в Брюксел от юни и октомври м.г. - заяви неговият адвокат Ален Беранбом. - По този начин се критикуват самите съдебни решения, включително нареждането за генетична експертиза. Албер Втори няма да се подложи на ДНК тест, докато Касационният съд не оповести решението си."

Петдесетгодишната художничка Делфин Боел твърди, че е дете на баронеса Сибил дьо Селис Лоншан от продължителната й връзка през 60-те и 70-те години на миналия век с тогавашния престолонаследник принц Албер, който от 1959 г. е женен за Паола Руфо ди Калабрия.

Кралят на Белгия Албер II и кралица Паола Кралят на Белгия Албер II и кралица Паола (архивни кадри)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кралят на Белгия Албер II и кралица Паола (архивни кадри)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вижте снимки от кралската двойка >>

Албер Втори, който абдикира през 2013 г. и е баща на сегашния крал Филип, винаги е отричал подобна връзка с Делфин Боел. През 2013 г. тя заведе дело в съд в Брюксел, твърдейки, че Албер Втори е нейният баща. През 2017 г. съдебните органи не й разрешиха да оспорва бащинството на индустриалеца Жак Боел. На 25 октомври м.г. Апелативният съд в Брюксел отмени това решение и нареди на Албер Втори да се подложи на ДНК тест през следващите три месеца.

Според адвоката Беранбом обръщането към Касационния съд отменя това нареждане.