Публикувано в списание "American Journal of Clinical Nutrition" проучване разкрива, че такива родители накрая постигат изключване на способността на децата да слушат сигналите за ситост, излъчвани от тялото им.

Бебетата са известни със своята злоядност и родителите често се притесняват, че децата им не ядат достатъчно. Те са заситени и не искат да ядат повече, но родителите продължават да настояват: "Хайде, маминото, папкай още!".

В предходни изследвания се е разчитало на въпросници, докато в настоящото учените са решили да наблюдават как точно се държат майките, пишат от БГНЕС. Те са поканили 1 218 майки в лабораторията и са записвали 10-минутното ядене на бебето. Майките са идвали три пъти: когато бебето е било на 15 месеца, после на 2 и на 3 години.

По общо правило, "натрапчивите" майки имали по-дебели деца, взимайки предвид и семейните доходи и расовата им принадлежност. Те използвали изречения като: "Зная, че го обичаш, хайде, още една хапка!". В по-бедните семейства по-често присъствал този вид поведение.

Давайте на децата здравословна храна, но ги оставете те сами да преценят колко да изяждат всеки път! Често децата, за които родителите се притесняват, са с нормално тегло и развитие

ИЗБРАНО