"Не е вярно, че едно изображение струва повече от 100 думи. Понякога едно изображение, един образ, само изяснява и посочва какво сме, къде се намираме и в кой момент. Много бих искал да си мисля, че образът идва от въображението. Ето защо в моите филми търся една различна реалност. Не знам каква е тя, но е твърде далеч от битовизма.

Мисля, че в днешно време трябва да вървим по пътя на изследването. Знам, че това е един труден път, но за мен киното е да следваш пътя на познанието. Винаги съм мислил, че сме потопени в един хаос, а аз се опитвам да организирам този хаос, за да направя един филм. Тръгвам от съмнението, от несъвършенството, за да осъществя моите планове
", каза Саура след тържествената церемония по награждаването.

"Изкуството винаги отговаря на епохата, в която се създава - литературата, музиката, поезията. Днес е много трудно, да не кажа, че е безполезно да се опитваме да бъдем оригинални, защото културата, която ни обгръща и информацията, която получаваме чрез музеите и книгите е толкова голяма, че не можем да излезем извън нея. Мой американски приятел дойде в Испания и я обиколи с мотоциклет, след това беше Франция, Германия и още няколко държави и ми каза нещо, което много ме уплаши. Каза ми, че "Европа е един музей". Мисля, че има нещо, което прави революция в начина, по който се прави кино. Това са всички онези възможности, които ни предоставя дигитална фотография.

Мисля, че възможността да видиш веднага каквото си заснел е много голям прогрес. Но ако оставим фотографията и поговорим за кино, знаем че днес с един хубав апарат и добри актьори, можеш да направиш хубав филм. Разбира се не става дума за холивудски филм, а за един по-личен филм. Никога в историята на киното не е имало толкова възможности и улеснение да направиш един персонален филм. Проблемът е в това кой ще види това, което си направил. Убеден съм, че в хилядите филми, които младите хора правят по света има много бижута
", убеден е известният режисьор.

Той сподели, че най-прекрасното нещо в неговия живот е работата му с актьорите. Според него най-добрите са тези, които се отдават най-много на работата и са най-обикновени като хора.

Карлос Саура има 42 филма и стотици награди по целия свят. Той обаче не приема развитието на технологиите и признава, че никога не би снимал филм 3D, защото се чувства като в "аквариум".