"Вярвам, че днес когато държавният глава връчва голямата награда за полет в изкуството, единственото, за което той може да помечтае е неговият народ да полети на вашите криле – на крилете на младите, талантливите", каза президентът. "Стоян го няма, но Стоян е тук, той е навсякъде, където има хора, които вярват, че за да върви народа възроден, той трябва да бъде просветен. За да дадем път на таланта, трябва да си повярваме", заяви държавният глава в искрено обръщения към младите таланти на финала на една много емоционална и стилна церемония-концерт. Отличието се присъжда за оригинален поглед и за забележително постижение в изкуството.

Видимо развълнувани и изненадани от наградата /бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3000 лева/, младите актьори от „Реплика” благодариха за признанието и цялото прекрасно преживяване. В началото на вечерта огнената Мартина Вачкова връчи номинацията им, като им пожела от сърце да спечелят голямата награда и се превърна в тяхна добра орисница.

Всеки един от номинираните млади творци получи специална награда, която гарантира подкрепа за развитие на техни бъдещи проекти. Това е основната мисия на фондацията за изкуство - да подкрепя идеите и да подпомага професионалната реализация не само кампанийно, а и в бъдеще.

Традиционно банкерът Левон Хампарцумян връчи голямата специална награда. Този път тя отиде при младата художничка Калина Мавродиева,  която ще реализира своя самостоятелна изложба в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както ще бъде издаден и луксозен двуезичен каталог към нея. Топ-журналистът Ники Кънчев и културологът и член на УС на Фондацията Кремена Димитрова по-рано връчиха плакета и номинацията на Калина.

Друга специална награда отиде при пишещия човек Иван Димитров. Писателят, драматург и поет ще участва в престижния фестивал “Europe Interplay” - най-сериозната платформа за млади драматурзи в Европа, който тази година ще се проведе в Брегенц, Австрия, на езерото Констанц от 7-ми до 12-ти юли. Наградата бе връчена от режисьорът и главен селекционер на фестивала за България - Петър Тодоров, в приятната компания на писателката и драматург Милена Фучеджиева.

Най-младата отличена тази година бе 17-годишната виолистка Илина Илиева. Тя получи специалната си награда от певицата Миленита и маркетинг директора Браян Търнър, а именно да реализира свой концерт в красиво арт пространство. Малко преди това, за да връчат номинацията, на сцената я изненадаха жената-оркестър Юлия Христова и създателят на всеобщата просвета, мъжът-оркестър Камен Донев.

Хрито Ушев – номинираният млад и изключително талантлив актьор като специална награда получи възможност да участва в следващите филмови продукции на БНТ. Неговото отличие връчиха представители на  основните медийни партньори на наградите - Александар Гюзелева-Шани  /БНТ/ и програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, който изрази своя най-искрен възторг от мисията и класата на събитието.

Oт тази година събитието е част от официалния културен календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019.

В  концерта взеха участие поп идолът Миро, който за поредна година подкрепя благородната кауза на фондацията, гласът-вселена Янка Рупкина, любимецът на най-младите VenZy, горещият Алфредо Торес, номинираната виолистка Илина Илиева и едва 14-годишната певица Нели Солакова, заедно с танцуващите деца Шон и Джойс. Силно впечатление направи майсторското изпълнение на топ-танго пианиста на Европа - Мария Мартинова, един от най-успелите наши класически музиканти.

С много усмивка и малко тъга  всички си спомниха за гения на художника  и автор на статуетката Кольо Карамфилов с вълнуващия филм „Малка приказка за Кольо К.”, направен с много любов от най-близките му приятели Елин Рахнев и Деси Тенекеджиева - председател на УС на фондацията и продуцент на събитието /Nova film/.