Президентът отличи легендарния артист в сряда вечерта на сцената на театър „Българска армия“, където Васил Михайлов играе повече от 50 години. "Още дълги години бъдете капитанът на българската доблест и на народната любов", пожела Румен Радев

Зрителите го знаят като Сюлейман Ага, Стефан Стамболов, хан Кубрат, хан Крум,  Дантон, както и в още много, много роли, сред които ханове, царе, крале. Играл е полковник, генерал, държавник, политик, кмет, старшина, френски революционер, турски ага, боцман, артилерист, лесничей, поп, хирург... Но като емблема в неговия творчески път винаги остава ролята на капитан Петко войвода, отбелязват от ТБА.

"Улиците опустяваха, животът замираше, когато по телевизията се излъчваше поредна серия на "Капитан Петко войвода", припомня Васил Михайлов.Мащабите на въздействие на героите му в театъра и киното, завладяващата му осанка, неповторимият му глас и поразяващата достоверност на образите, в които се превъплъщава през годините, остават запазена марка на Васил Михайлов.

Животът му на сцената като че ли е подсказан от съдбата. Приет е във ВИТИЗ, в класа на проф. Желчо Мандаджиев, докато работи като шлосер-матричар в завод "Светлина" в родния си град Стара Загора. Още като студент играе в осем постановки - участия, за които през смях разказва:

"Играх много, защото все моята боя я няма. Кой да играе директор, полковник или генерал? Все аз!".

И отново като студент стъпва на сцената на Военния театър, в чиято трупа е поканен няколко години по-късно. Вече повече от половин век Васил Михайлов е знакова фигура за ТБА, за който казва: "Военният театър години наред беше и е най-добър. Тук винаги са били най-добрите режисьори през последните 50 години - Асен Шопов, Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Иван Добчев... На Военния театър всичко дължа 56 години..."

ТБА също дължи много на своя актьор - легенда, оставил трайни следи в паметта на цели поколения българи, отбелязват от трупата.

Почитателите на Васил Михайлов могат да го гледат във Военния театър в "Железният светилник" на 4 и 17 май, "Завещанието на целомъдрения женкар" - на 27 април и 29 май, в "Да разлаем кучетата" - на 26 май.