От откритата сцена на централния площад на пиринския курорт, където вечерта нямаше къде и игла да падне, д-р Емил Илиев - създателят, вдъхновителят и двигателят на това голямо музикално събитие, коментира, че фестивалът е вече пълнолетен, пише БТА.

Вижте снимки >>

"С пълнолетието си освен всички останали права той получава и най-важното - оттук нататък да "възмъжава", да се покаже пред света като достоен последовател на българската култура, на нашите традиции и на духовността на нашия град Банско, който ние всички обичаме", каза д-р Илиев.

Фестивалът, който неизменно от създаването си е в дните от 8 до 13 август, даде възможност още на 7 август на млади и талантливи изпълнители да бъдат на сцената. Изпълнители от няколко континента завладяха сцената още в първата вечер.

9-годишната Александра от Банско откри концерта в събота с прекрасно изпълнение на песен на Натали Кол. После дойде ред на истинските майстори. Първи зарадва феновете брилянтният Васил Петров с "Биг бенд Благоевград" с диригент Борис Янев. Бендът се представи и с една от своите солистки - Кристина Палева.

Следващите аплодисменти бяха за "Шели Бeрг трио", събрало талантливи музиканти от САЩ и България. Градусът на настроението още повече се вдигна, когато засвири друга международна формация на изпълнители от Израел и България, начело с пианиста-виртуоз Леонид Пташка, засужил място, както припомни водещият Тома Спространов, сред стоте най-добри джазмузиканти в света.

Огненият финал дойде с "Мънго Джери блус бенд" и легендарния вокал, китарист и неизменен лидер на британската група от нейното създаване преди 45 години - Рей Дорсет. Той е за трети път в Банско, но за първи път със своята група, и с неговата заразителна енергия в ритъма на любими хитове в събота хиляди фенове от различни поколения пяха и танцуваха пред сцената и на площада до късно след полунощ.

Вечерният концерт в неделя ще предложи изпълнения на музиканти от САЩ, Германия, Португалия, Сърбия, България. Фестивални прояви и концерти освен на площада има и на други места в Банско.

Среща

Актьорът Гай Сайнър, познат с ролята си на лейтенант Грубер от комедийния сериал "Ало! Ало!" пристигна специално в Банско, за да се срещне за първи път с Рей Дорсет и „Мънго Джери” (вижте снимка от срещата). Той дойде на пресконференцията на бандата, за да се докосне и снима с кумирите си, пише Bulphoto.

Пътят на двамата британнци досега не се е пресичал и докато Сайнър следи кариерата на музикантите от самото им начало, то Рей сподели, че не е гледал сериала и не познава актьорите и героите от култовата комедия.