Китай разреши филми на студиото "Marvel" на "Disney" отново да се излъчват в киносалоните в страната за първи път от четири години, пишат редица чуждестранни издания.

Обявени са и дати през февруари, на които по екраните в азиатската страна ще бъдат пуснати продълженията на "Черната пантера" и "Антмен".

Излъчването на "Черната пантера: Уаканда завинаги" ще започне на 7 февруари, последвано от "Антмен и Осата: Квантомания" - на 17 февруари, съобщиха от "Marvel" в китайската социална мрежа Weibo.

"Антмен и Осата: Квантомания" - третият филм за супергероя, който може да се превърне в насекомо, ще има едновременно премиера в Китай и в САЩ.

"Уаканда завинаги", продължението на блокбастъра от 2018 г. "Черната Пантера", дебютира в киносалоните по света през ноември.

Невъзможността за достъп до китайския пазар в последните години костваше десетки милиони щатски долари на "Disney".

Първата част на "Черна пантера" реализира постъпления от 105 милиона щатски долара в китайските киносалони, а вторият "Антмен" генерира 121 милиона щатски долара, сочат данни на BoxOfficeMojo.

Снимка: Официален плакат на филма / Marvel Studios

Продукциите на "Marvel", които предстои да бъдат излъчвани в Китай през февруари, са първите след "Спайдърмен: Далече от дома" от юли 2019 г., пише БТА.

Китайските власти не обясниха защо не разрешиха други филми, включително "Вечните" и "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", да бъдат прожектирани в страната.

От "Disney" отказаха да изпълнят искания от няколко държави да променят филми като "Вечните" и "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта", за да премахнат препратките към еднополови връзки.

Снимка: Официален плакат на филма / Marvel Studios