През първата вечер от спектаклите на софийския театър по време на шестото му гостуване в Япония повече от 2000 души станаха част от триумфа в престижната токийска зала „Бунка Кайкан” на спектакъла „Турандот” на режисьора Пламен Карталов.
 
Бурните овации започнаха още по време на първото действие и продължиха с нарастваща сила до края на представлението за солистите Йорданка Дерилова, Мартин Илиев, Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Мирослав Андреев, Николай Петров. Зрителите бяха очаровани от режисурата, сценографията и костюмите на Йоанна Маноледаки, от оркестъра с диригент Григор Паликаров и от хора с диригент Виолета Димитрова.
 
С много топлота публиката приветства най-малките участници в спектакъла от Хора на момчетата на радио „Токио ФМ”.
 
 
Най-търпеливите почитатели на българските изпълнители обсадиха служебния вход на театъра за снимки и автографи. А на специална церемония в една от залите най-страстно запалени оперни почитателки, облечени в изискани кимона, се снимаха поотделно с артистите на спектакъла.

„След великолепната Гена Димитрова, чието изпълнение в тази роля никога няма да забравя, тази вечер видяхме една нова дива, така Йошинобу Такахаши обобщи представянето на Йорданка Дерилова в ролята на капризната китайска принцеса. След като си взе автографи от солистите, японският оперен почитател извади снимки с подпис от Радостина Николаева от гостуването на Софийската опера през 2005 г..
 
„Турандот” на Софийската национална опера е най-добрата постановка, която съм гледала, просто е фантастична и японската публика е толкова щастлива да я види”, каза Хисае Одашима, композитор, която за трети път присъства на спектакли на Софийската опера в Япония.

„Много ви благодаря за всичко, което направихте”, каза българският посланик в Токио Георги Василев. 
 
„Турандот” от Пучини се представя за трети път по време на гостуванията на Софийската опера в Япония.