Създателят на ботокса - офталмологът Алън Скот, почина на 89 години в Калифорния.

Скот открива случайно козметичните възможности ботокса. Всъщност първоначално той искал да използва ботулинов токсин (една от най-силните органични отрови) за лечение на кривогледство без операция. За целта модифицира токисна, за да засили желания ефект и свойства. През 1991 г. разработката му е придобита от фармацевтичната компания "Алерган", която я нарича с познатото ни вече название.

По това време лекарите, които го използват, започват да забелязват, че ботоксът не само коригира страбизма, но и за голяма радост на пациентите изглажда и някои бръчки около очите.

През 2002 г. Американското управление за контрол над хранителните средства и лекарствата одобрява ботокса като козметично средство за премахване на кожни гънки не само по лицето, но и по тялото, предава БТА. Оттогава започва активното му разпространение по света. Потребителите му са около 11 милиона.

Самият Скот, който е издъхнал преди шест дни в болница, приживе не престава да се чуди на тази употреба на създаденото от него лекарство.