Мел Гибсън, който наскоро отново си навлече неприятности с агресивното си поведение, се оказа, че страда от биполярно разстройство. То било диагностицирано по време на съдебните процеси, които звездата от "Смело сърце" води срещу бившата си съпруга Оксана Григориева. Тогава Мел посещавал психиатър, за да се справи с изблиците си на раздразнение.

За биполярното разстройство е характерна рязката смяна в настроенията. При болния се редуват периоди на депресия и мания. В първия период човек почти не провежда разговори и изпитва постоянно чувство за тъга. При манията се наблюдава хиперактивно поведение, често свързано с провокативен начин на изразяване и други действия, които са в разрез с общоприетите норми. Съществува теория, че болестта е генетично обусловена, защото статистиката сочи, че докато биполярното разстройство засяга около 1% от населението, неговата честота в някои семейства варира между 9% и 18%. Лечението не е открито. Възможно е обаче подтискане на симптомите с помощта на фармакологични и психотерапевтични средства.

Вижте снимки на Мел >>


Сега сценаристът на "Макавеите" Джо Естерхас, който обвини Гибсън наскоро в антисемитизъм, разпространи записи, на които Мел обижда и псува семейството му. Подобни записи бе представила и Оксана Григориева при делата срещу бившия си съпруг. Възможно е Мел Гибсън да е прекъснал евентуалното си лечение или то да не му действа.

Наскоро холивудската звезда Катрин Зита Джоунс призна, че страда от биполярно разстройство и се оттегли за лечение в клиника.