Париж през пролетта е най-романтичният град на света. Но ранното утро на 29 май 1982 година потапя града на светлината в скръб и сълзи. 

В 6.30 часа продуцентът Ролан Петен търси помощ. Минути по-рано той е открил любимата си жена мъртва на дивана в луксозния сенчест апартамент на тунизийския продуцент Тарак Бен Амар, в който живеят. А покойната е не друга, а жената, покорила сърцата на милиони - актрисата Роми Шнайдер. Тя е само на 43 години. 

Снимка: Getty Images

Двойката се е прибрала около 3 часа след полунощ след вечеря с приятели. По-късно от полицията ще съобщят, че Роми Шнайдер е казала на Петен, че не се чувства добре и ще легне на дивана във всекидневната, защото искала да напише и едно писмо. Нямала да има време за това през деня заради ангажименти. 

На сутринта Лоран Петен я намира на дивана, все още облечена с бялата блуза и панталон, които е носила вечерта, и с писалка в ръка. 

Спасителният екип на парижката пожарна напразно ще се опитва да върне към живота блестящата Роми. Светът е загубил завинаги своята Сиси

Embed from Getty Images

Първоначално от полицията смятат, че актрисата се е самоубила, като е погълнала свръхдоза барбитурати. Роми Шнайдер е била в дълбока депресия, след като през юли 1981 г. 14-годишният й син Давид губи живота си при нелеп инцидент. Момчето, плод на любовта на актрисата и германския театрален и киноактьор, кинорежисьор и драматург Хари Майен, гостува на родителите на втория съпруг на кинолегендата - Даниел Биазини в парижкото предградие Сен Жермен. Давид се качва на желязната порта, но губи равновесие и буквално се нанизва на един от острите й метални шипове. Момчето е транспортирано веднага в болница, но издъхва по време на операцията. 

Embed from Getty Images

Съдебният лекар, който пристига в апартамента на Петен и Шнайдер, обаче е категоричен, че актрисата е починала от разрив на сърцето, а аутопсия няма да има. Смъртта е естествена.

Погребението на Роми е организирано от мъжа, който никога не става неин съпруг, но на когото сърцето й принадлежи цял живот - Ален Делон.

"Нашият живот, който не засяга никого другиго, ни раздели. Но ние не прекъснахме връзката си - стремяхме се един към друг./.../ Прости ми. Ще дойда да те видя утре, и ще бъдем сами." - ще напише Ален Делон в писмото, с което се сбогува с нея на погребението ѝ.

Вместо в известните парижки гробища "Пер Лашез", Роми е погребана в Боаси - там, където е положен и нейният Давид. Там, където актрисата е искала да се премести и да отглежда 4-годишната Сара - дъщеричката, родена от брака й с Даниел Биазини.

"Тук искам да се грижа за дъщеря ми, тук искам да правя сладко, да ходя на разходка под дърветата, най-накрая да живея правилно", споделя Роми в интервю месеци преди трагедията със сина й. 

Уви...пътят към Боаси се оказва последният й земен път.

Embed from Getty Images

Звезда от световна величина и муза на десетки режисьори всъщност Роми Шнайдер е една неуверена жена. Изумителният успех на първата й роля - тази на императрица Елизабет, наричана Сиси, когато Роми е едва на 16 години, се оказва "сделка с дявола". Тя не е готова да понесе на крехките си рамене тежестта на славата. И постоянно преследващата я сянка на австрийската императрица. 

Предателството на Ален Делон, самоубийството на първия й съпруг Хари Майен и разводът с втория след скандал с проститутка белязват трагичната съдба на Роми Шнайдер. Но загубата на Давид я сломява окончателно и я кара да изкрещи към журналистите:

"Стига сте ме наричали Сиси! Нямам нищо общо с нея отдавна. Казвам се Роми Шнайдер и съм една нещастна 42-годишна жена..."