Reporteen 2013 провокира Мария Илиева да изкаже своето мнение и гледна точка към тазгодишната тема на конкурса – „Толерантността е...“ Конкурсът насърчава тийнейджъри да споделят посредством кратки клипове до 3 минути своя опит и идеи като реални носители на позитивното мислене и иновациите и се организира от Център за образователни инициативи и Фондация „Америка за България“.

Според Мария толерантността е „любов без граници, умение да обичаш. Да обичаш себе си на първо място. Защото човек, който, опознавайки се, обиква себе си във всяка една своя част, може да обиква света във всичките му нюанси, във всичките му проявления и всъщност толерантността е именно това умение. То е много добър знак за висок и светъл дух.“

Красивата певица е категорична, че нетолерантният човек няма как да бъде истински щастлив. „Срещала съм нетолерантни хора. Това, което се научих да имам с годините като емоция към тях, е по-скоро желание да им помогна да бъдат по-щастливи. Защото щастието отключва тая светлина, която ти помага да умееш и да обичаш и да си много по-толерантен. И всъщност толерантостта е онова, което отключва един много хубав критерий за степен на цивилизованост на едно общество.“

Според певицата, именно конкурси като Reporteen предлагат младите хора адекватен и атрактивен начин да бъдат ангажирани с една толкова сложна и в същото време толкова простичка за разбиране тема като толерантността. „Това е много бърз начин да вървим по пътя на развитие и съвсем скоро да сме горди не само с отворените порти към богатствата на културата в миналото, ами и с това, което се случва сега в България.“ Самата тя се гордее с участието си в различни конкурси в миналото и признава, че онова, което я е привличало, е възможността „когато средата на изява е достатъчно богата да можеш да вземеш своите малки уроци от всички, с които се състезавате чрез изкуство. Затова много ми харесва идеята на Reporteen. Както организаторите на конкурса, и аз вярвам, че в България има супер талантливи тийнейджъри и съжалявам, че неотдавна навърших 19, иначе щях с удоволствие да участвам в този конкурс“ – смее се певицата.

Изключително изискване на Reporteen е всеки видеоклип да бъде позитивен. Късометражните филми с дължина не по-голяма от 3 минути (180 секунди) трябва да бъдат изпращани в сайта на конкурса до 21 юни 2013 година. Право на участие имат всички ученици на възраст между 13 и 19 години в българско училище в или извън България. Победителят се избира от професионално жури. Наградата на публиката се определя чрез гласуване във Фейсбук.

Знам, че такива начинания са много интересни на всеки млад човек и когато са поднесени по атрактивен начин и провокират творчество, мисъл, желание за изява и за състезание по най-градивния начин, са много смислени и много специални. Пожелавам на тази идея и на участниците успех. Много ми харесва каква връзка сте направили между темите тази и миналата година – за 2012 конкурсът е на тема: „Свободата е...“, а сега „Толерантността е...“ - всъщност свободата е толерантност. Нямам търпение да видя видеата на участниците и знам, че това ще ме направи много горда“ – завършва Мария Илиева, която не отказа на нито един от феновете си, които станаха свидетели на интервюто, усмивка, автографи и снимки.