Украсата е по повод католически празник на Вси Светии - Хелоуин, който се отбелязва всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември.

По традиция на празника се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "жертва" на техните шеги.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури, като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси.

Хелоуин меню в зоопарка

Във варненския зоопарк са подготволи специално Хелоуин меню за своите обитатели и изненади за всички посетители на 31 октомври от 13.00 ч.

Тогава служители на зоопарка, заедно с малчугани от детски център „Игралница- занималница” – осиновители на женско пони от зоопарка, ще подарят на животните уникални декорирани тикви.

От ръководството на зоопарка разкриват, че тиквите ще са напълнени с любимите на животните храни. За тези, в чиято диета отсъстват плодовете, ще бъдат подготвени тикви, в които животните ще открият месо.

Историята за "страховитата нощ"


Хелоуин се чества предимно във Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии.

Древните келти празнували своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.
ИЗБРАНО