Тя спечели и наградата за най-добър видеоклип на певица с "Hold Up", както и наградите за поп видео, за хореография, режисура, операторско майсторство, монтаж за "Formation", както и за новаторско дълго видео ("Lemonade") - категория, която беше въведена отново след 25-годишна пауза.

Вижте снимки от церемонията >>

С многото си статуетки "Лунен човек", които вече станаха 21 за цялата й кариерата, Бионсе подобри рекорда на Мадона, която има общо 20. Осем видео награди на MTV за една вечер са печелили само Лейди Гага и норвежците "А-ха". Шампион обаче е Питър Гейбриъл с 10 статуетки от времето на "Sledgehammer".

Бионсе пя на сцената на тазгодишната церемония на наградите в "Медисън скуер гардън" в Ню Йорк. Организаторите съобщиха само три часа преди началото на шоуто, че тя ще има изпълнение. Певицата дойде с 4-годишната си дъщеря Блу Айви (вижте в галерията) и майките на трима афроамериканци, убити от полицаи. Жените участват в клиповете от албума й "Lemonade".

При мъжете наградата за най-добър видеоклип спечели Калвин Харис за "This Is What You Came For" с Риана. Той победи и в категорията за най-добро електронно видео с "How Deep Is Your Love". Дрейк спечели наградата в категорията за хип хоп с "Hotline Bling", а Туенти уан пайлътс - в категорията за рок с "Heathens".

Наградата за сценография спечели "Blackstar" на Дейвид Боуи, а за визуални ефекти "Up & Up" на Колдплей. Наградата за песен на лятото взеха момичетата от Фифт хармъни с "All In My Head". Те получиха и статуетката за сътрудничество заедно с Тай Дола Сайн. Групата на Джо Джонас - Данс, спечели наградата за нов изпълнител.

Наградата за цялостно творчество "Авангард" на името на Майкъл Джексън получи Риана, която също предложи на зрителите запомнящо се шоу - изпя 13-хита от 13-годишната си кариера. Наградата "Авангард" й връчи Дрейк, който обяви, че е влюбен в нея от 22-годишен, и я нарече "жива, дишаща легенда в нашата индустрия".

За разлика от Бионсе и Риана, Бритни Спиърс, която се завърна на сцената на видео музикалните награди на MTV след 10-годишно отсъствие, за да изпълни новия си клип "Make Me ...", беше неубедителна.

Кание Уест представи новия си видеоклип "Fade". Преди това той говори в характерния си стил за бедността, за съпругата си Ким Кардашиян, за дрязгите с Тейлър Суифт. Той се сравни с Уолт Дисни, Стив Джобс, Хауърд Хюс, Хари Труман и Хенри Форд.

Много от големите звезди на музикалната индустрия, като Джъстин Бийбър, Адел и Тейлър Суифт обаче отсъстваха от церемонията.