Петър Митев и Владимир Койлазов - създателите на компанията Chaos Group, чиито успехи бяха отличени с награда "Оскар" за цялостен принос в категория "Научни и инженерни технологии", се срещнаха с българските медии.

Вижте снимки >>

В над 160 филма е използвана разработената от българи технология "V-Ray", за която те получиха "Оскар". В продукции от "Последният самурай" от 2003 г. до излезлия в края на миналата година "Rogue One: История от Междузвездни войни", включително и хитовия сериал "Игра на тронове", е бил приложен софтуерът на Петър Митев и Владимир Койлазов, разказаха те на пресконференция днес в София.

"За тази награда се кандидатства, като всяка година Американската академия за филмови изкуства и науки определя области, в които са сметнали, че има напредък. Кандидатствахме в категорията "Научни и инженерни технологии", заедно с още 11 фирми, които правят подобен на нашия софтуер", посочи Владимир Койлазов.

Той припомни, че отличието не се дава за нещо, което е направено през последната година, а за цялостен принос и е резултат от много години работа, в техния случай от 15 години.

"Ние сме изцяло българска фирма и започнахме всичко преди много години. Наши детски мечти еволюираха в това, което сме днес - над 200 служители и офиси в цял свят"
, разказа Петър Митев.

По думите му, една от основните причини, поради която именно те са получили "Оскар", е изключителната гъвкавост и богата функционалност на продукта им. Освен в киното, той може да се използва в архитектурата, индустриалния дизайн, рекламата и др.

С премеждия от изгубени документи до бавен лаптоп, но и системна грижа и обучения на служителите, двамата посочиха, че са извървели пътя си от 1997 г., когато е основана фирмата им, до днес като носители на едно от най-престижните световни отличия.