Джорджо Армани приветства гостите в Париж за своето ревю на висша мода в минималистична, интимна обстановка, демонстрирайки шлифована колекция, обсипана с кристали, пайети и блясък.

Италианският дизайнер, чиито творения се носят от кралски особи и холивудски звезди, изпрати на подиума модели в многопластови рокли от черен тюл, елегантни сака с добавен блясък и прозрачни топове с детайли на цветя.

Вижте снимки >>

Манекенките демонстрираха якета с флорални щампи и дълги сини бричове, изрязани от преливащи се материи. Други дефилираха с бухнали топове или якета, покрити с десетки панделки от розов тюл.

Поредната наградна церемония никога не е далече и дизайнерът предложи избор от бляскави рокли, обгръщащи силуета или обемни, копринени или кадифени, без презрамки или покрити с пайети, в цветове, вариращи от Барби розово до наситено синьо.

Снимка: Getty Images

Както винаги, той заложи на характерните за тоалетите си рамене, искрящи органза и сатен и изобилие от блясък в най-голямата колекция за сезона, включваща общо 92 модела.

Изпращайки манекенките на подиум с нежно преливаща геометрия, легендарният дизайнер пожела да "даде ново пространство на блясъка и фриволността", вдъхновен от вселената в стил ар деко на полската художничка Тамара де Лемпицка.

В края на шоуто Армани, който след броени дни ще стане на 88 години, едва се появи от тъмнината за обичайния си поклон.

Снимка: Getty Images

Седмицата на модата в Париж, която продължава до четвъртък с дефилета на "Balenciaga", "Jean Paul Gaultier" и "Fendi", е престижна витрина за избрана група модни къщи, чиито дрехи са старателно ушити на ръка от висококвалифицирани занаятчии, предава БТА.

Макар да съставлява малка част от продажбите за луксозните марки, висшата мода е основен маркетингов двигател за индустрията.