Актрисата направи съобщението в отворено писмо, публикувано от в. "Ню Йорк таймс". Преди две години тя претърпя двойна мастектомия, за да предотврати риска от рак, защото има дефектен ген.

Актрисата уточни, че от дълго време се е подготвяла за тази хирургическа интервенция. По думите на актрисата операцията не е сложна, но последиците от нея са доста сериозни, тъй като след подобна интервенция започва принудителна менопауза. "Въпреки че се подлагам на хормонозаместваща терапия, сега съм в стадий на менопауза. Няма да мога повече да имам деца и очаквам някои физически промени" - разказва Анджелина Джоли. Актрисата отглежда заедно със съпруга си Брад Пит трите им биологични и трите им осиновени деца.

"Не е лесно да се вземе такова решение, но така нещата може да бъдат под контрол... Аз направих това не просто защото нося гена BRCA1, а за да алармирам другите жени", посочва в писмото Анджелина Джоли, която е посланик на добра воля на Върховния комисариат за бежанците. "Искам и други жени от рисковата група да знаят за съществуващите варианти" - пише Джоли.

Според актрисата главната причина да се подложи на операция по отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби е, че майка ѝ, леля ѝ и баба ѝ са починали от рак на млечните жлези или половите органи. С помощта на съвременни тестове медици са установили, че Джоли също е предразположена към тези болести. Лекарите са препоръчали на 39-годишната актриса да отстрани оперативно гърдите и яйчниците си.

Джоли се направи операция по отстраняване на млечните жлези през май 2013 година, след като медици установиха, че вероятността да развие рак на гърдите в бъдеще е 87 процента, а да се разболее от рак на яйчниците е 50 процента. Джоли обясни тогава, че иска да се грижи колкото се може по-дълго за децата и внуците си и да не напуска преждевременно този свят. Според медици след интервенцията рискът от рак на гърдата при Джоли е намалял от 87 на 5 процента. На мястото на отстранените гърди на Джоли са поставени импланти.

Съпругът на актрисата Брад Пит нарече постъпката на половинката си героична. Звездите заявиха, че личния пример на Анджелина е вдъхновение за жените.