Стрийп получи 20-а номинация за най-престижните киноотличия. Актрисата ще се съревновава в категорията за главна женска роля с превъплъщението си в лентата "Флорънс".

В досегашната си кариера Мерил Стрийп е печелила "Оскар" три пъти - за "Актриса в поддържаща роля" за "Крамър срещу Крамър" и за "Актриса в главна роля" за "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Извън играта

Въпреки че научнофантастичната лента "Първи контакт" получи осем номинации за наградите "Оскар", изпълнителката на главната роля Ейми Адамс остава извън надпреварата за отличието за най-добра актриса. Адамс има в актива си пет номинации за най-престижните киноотличия, припомнят от БТА.

Сред претендентките не попадна и Анет Бенинг за изпълнението й в "Жените на 20-и век".

Двукратният носител на "Оскар" Том Ханкс, смятан за един от любимците на американската киноакадемия, също не намери място сред претендентите с ролята си в "Съли: Чудото на Хъдсън".

7 актьори получиха първите си номинации за "Оскар". Сред тях са Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Рут Нега за "Лавинг".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.