Наградите са за главна мъжка роля за Стоян Радев, музика на Калин Николов и майсторско техническо осъществяване.

Наградите "Икар" 2012 на Съюза на артистите бяха връчени на Световния ден на театъра – 27 март в Народния театър "Иван Вазов". Сред присъстващите беше и президентът Росен Плевнелиев, който поздрави театралите с празника им.

Наградата за главна женска роля отиде при Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла "Едно малко радио" от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща "Артишок" и Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", а за режисура - при Гергана Димитрова за "Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и АРТРА. Спектакълът взе "Икар" и за драматургичен текст.

Искра Донова за ролята на Джес в "Любов и пари" от Денис Кели взе наградата за поддържаща женска роля. "Икар" за поддържаща мъжка роля беше присъден на Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан".

За критически текст беше награден авторски колектив: Николай Йорданов, Ромео Попилиев, Камелия Николова, Виолета Дечева, Йоана Спасова - "История на българския театър - т. 4. Българският театър между двете световни войни на XX век". БАН, Институт за изследване на изкуството.

Златен глас за дублаж стана Христина Ибришимова за "Забраненият плод". "По ръба на небето" от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, режисьор Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив взе наградата за куклено изкуство.

Отличен за най-добър спектакъл беше "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов".