Това е рекордно класиране за България, която през 2007 г. зае 5-о място с "Вода" на Елица и Стоян. Поли Генова и песента й "If Love Was a Crime" получиха общо 307 точки - 180 от публиката. Певицата ни впечатли публиката със светлинно шоу, а на финала на изпълнението публиката се взриви при появата на рапърът Бобо, Cesar и трио ЛаТиДа.
Вижте снимки >>


Певицата Джамала донесе втора победа за Украйна след тази на Руслана ("Wild Dances") от 2004 г.  Песента-победител от тази година - "1944", е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г. заради това че те са смятани за поддръжници на Третия райх. За броени дни са изселени над 200 000 татари, припомнят от БТА. Мнозина измират от глад и болести във влаковете, с които са транспортирани до отдалечени части на СССР. Прабабата на Джамала - Назалхан, е била също депортирана с петте си деца. Едното умира във влака и е изхвърлено в движение. Прадядото на Джамала по времето на депортацията не само че не е имал нищо общо с Третия райх, но е бил войник в Червената армия, разказва певицата. Джамала е написала текста на песента на английски и на кримски татарски.

След като спечели конкурса, Джамала каза: "Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят - мир и любов."

Българското жури - Михаил Белчев, Йоанна Драгнева, Теди Кацарова, Стоян Янкулов, Ангел Заберски, отреди 12 точки за Армения. Вотът на европейската и българската публика класира Русия на първо място, а Австралия е първа според международното жури. Зрителите у нас отредиха второ място за Украйна.

Точки от международното жури за България:

10 точки: Ирландия, Малта, Франция, Македония, Словения
8 точки: Азербайджан, Норвегия, Австралия
7 точки: Армения
6 точки: Израел, Дания, Белгия
5 точки: Великобритания
4 точки: Сърбия, Албания
3 точки: Босна и Херцеговина, Полша
2 точки: Черна гора, Литва
1 точка: Швейцария, Латвия, Беларус, Украйна