"През 80-те години някой ми подари албум с български народни песни - наистина са уникални с преливането на гласовете", каза днес пред репортери прочутият испански актьор. Той е у нас за снимките на филма "Аутомата", а срещата с журналисти беше по повод на 20-ата Седмица на испанското и ибероамериканско кино, която започва утре.

Актьорът остави отпечатъци за бъдещата Зала на звездите в НДК.

Бандерас мечтае за ваканция в България, защото е много уморен - работи усилено, от пет часа сутринта до девет вечерта. Той каза, че иска да заснеме изцяло в България хубав филм с участието преди всичко на българи - актьори и технически екипи, който да е гордост и за него, и за страната ни.

Бандерас е впечатлен от професионализма на българите, с които работи сега по филма "Аутомата". По думите му те не отстъпват на холивудските си колеги. Някои сцени са снимани в НДК, но кои са те, ще стане известно при прожекцията на филма.

"Любов, страст, вяра в себе си и следване на собствения път - и в киното, и в живота" е препоръката, която Бандерас би дал на младите си колеги. "Най-важното е всички, които работим в киното, да сме заедно. Особено в трудния момент, който преживява филмовото изкуство сега - отлив на зрители, пиратство, силната конкуренция на Холивуд. Затова е важно европейските кинематографисти да сме обединени", посочи актьорът.

От октомври той ще снима филм за затрупаните миньори в Чили с участието на много испано-американски актьори. Много от тях живеят в САЩ, но не са забравили корените си, отбеляза Бандерас. Той потвърди, че ще снима филм за Пикасо с режисьора Карлос Саура, който след няколко дни пристига в България, за да получи титлата почетен доктор на НАТФИЗ.

"Това е много специален филм за мен, защото и аз съм от Малага и защото ще работя със Саура - един рицар на киното, много достоен представител на Испания", каза Бандерас. Филмът няма да е биография на Пикасо, а ще разказва за 33-те дни, в които е нарисувал картината "Герника" - по време на братоубийствената гражданска война в Испания, оставила отпечатък върху живота на страната и всички хора, както и на самия художник.

Вижте снимки от пресконференцията >>