Антонина Топалова, психолог, фондация „Една от 8”


Статистиката в България е плашеща - над 46 000 жени се борят с коварната болест, а всяка 8-а жена е застрашена. Именно затова и през 2015 г. Avon насочи усилията си към дамите, диагностицирани с болестта, като намира нов партньор в лицето на Фондация „Една от 8“ и заедно с него създава програмата „Бъди до мен“ с цел да помогне на жените с рак у нас да възвърнат своето самочувствие в битката.  Повече информация за кампанията и как можете да се включите, можете да намерите на avon.bg.

Затова, как трябва да бъдем полезни на болните от рак жени и техните близки, разговаряхме с Антонина Топалова – психолог на Фондация „Една от 8”.

-    Смятате ли, че кампаниите за борба с рака на гърдата помагат?
Антонина Топалова: Както казах, всяка помощ е ценна, а кампаниите припомнят, че до нас живеят смели и  борещи се с болестта жени. През 2015 г. Avon набира средства в кампанията „От любов към живота”, които през тази година очакваме да получим във Фондация „Една от 8”.  Средствата, които се набират в рамките на кампанията, ще помогнат на хиляди български жени с рак на гърдата да получат психологическа и емоционална подкрепа, да участват в  групи по взаимопомощ.  Да бъдат информирани за хода на болестта и лечението от нас, жените, преминали тази диагноза . Тази година на 4 юни от 11 ч. в Южния парк стартира походът „От любов към живота”. Ще извървим пътя от Южния парк до НДК и заедно с Орлин Павлов, Александър Сано и много други български звезди символично ще прегърнем дамите, които се борят с коварната болест. Елате и вие, присъединете се към нас!


-    Какъв съвет можете да дадете на жени, диагностицирани с рак на гърдата, как да съобщят новината на децата си, ако са майки?
Антонина Топалова: Голяма част от жените, диагностицирани с рак, имат деца и за тях това със сигурност е най-трудно. От голямо значение е възрастта на детето, защото в зависимост от това на колко години е то, разбира света по различен начин и съответно и подходът трябва да бъде различен. Като цяло общото между децата на всички възрасти е, че трябва много да им говорите по подходящ за възрастта им начин и да ги уверите, че всичко ще бъде наред. Така те ще могат да бъдат спокойни и да не си представят най-ужасяващите сценарии за това какво може да ви се случи. Фондация Една от 8 е издала специална брошура на тази тема.

-    А как да подходим към наша приятелка, която има рак на гърдата?
Антонина Топалова: Първата стъпка е самите вие да осъзнаете какво се случва, защото при такава новина ще сте в шок и няма да можете да сте от голяма помощ и подкрепа. Изключително важно е да я изслушате, да бъдете до нея по всяко време, когато тя има нужда да поговори с вас, да сподели чувствата и страховете си. Уважавайте нейното желание да не контактува с никого в определен период и ѝ дайте пространство, ако има нужда от това. Проявявайте търпимост и разбиране при промяна на емоционалното й състояние. Обаждайте ѝ се, покажете ѝ, че се интересувате от нея. Посещавайте я, но само след като предварително сте я предупредили. Помагайте ѝ с каквото можете - изключително мило би било да ѝ предложите помощ например за домакинската работа. Хубава идея е да ѝ правите малки символични подаръчета и всякакви неща, които биха я накарали да се усмихне или засмее.
 
-    Какво да избягваме, когато общуваме с жени, лекуващи рака на гърдата?
Антонина Топалова: Най-важното е да не спирате да ги подкрепяте както в добрите, така и в лошите моменти. Запазете страховете и тревогите  за себе си. Спестете им разкази за други случаи на болни от рак жени и за терапии, които сте чули случайно от някъде.