За кончината на талантливия музикален продуцент съобщи барабанистът на Бийтълс Ринго Стар.

"Боже, грижи се за Джордж Мартин. На нас ще ни липсва. Благодаря за твоята любов и доброта, Джордж", написа в Twitter Ринго.

Британският премиер Дейвид Камерън го нарече "музикален гигант", като отбеляза, че заедно с ливърпулската четворка Мартин е създал "най-дълговечната поп-музика", пише БТА.

Запознанството на Бийтълс с великия продуцент е от юни 1962 година. Тогава техният мениджър Брайън Епщайн, който ги е открил няколко месеца по-рано, успява да им осигури договор с компанията Emi-Parlophone, чиито ръководител е именно Джордж Мартин. Оттогава Мартин продуцира почти всички плочи на Бийтълс, като заменя в групата барабаниста Питър Бест с Ринго Стар.

"Имам толкова много чудесни спомени от този велик човек, които ще останат с мен завинаги. Той беше истински джентълмен и ми беше като втори баща", коментира Пол Макартни.

"Почивай в мир, Джордж Мартин! Толкова съм съкрушен, че нямам думи!"
, написа Шон Ленън, синът на Джон Ленън под снимка на продуцента, изпратена в Instagram.

"Легендите за жалост си отиват", коментира Лени Кравиц, който определя Мартин като "продуцент с далечна визия".

Джордж Мартин е роден в Лондон през 1926 година. Син на строител, той завършва престижния музикален колеж "Гилдхол", след което свири на обой в барове и клубове. Започва работа в Би Би Си, след което става ръководител на дискографската фирма Parlophone през 1955-а на 29-годишна възраст.

Още при първата си среща с Бийтълс Мартин осъзнал огромния им потенциал.

"Видях, че са уникални и че са една машина за хитове"
, коментира продуцентът.

Джордж Мартин беше един от най-титулуваните продуценти в историята. В неговата кариера фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хит-парад и 23 песни, заели първо място в американските чартове.

През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и получи от кралица Елизабет Втора Ордена на Британската империя.