Безспорно Яна Маринова е една от най-красивите жени в родното кино, факт, който хората, работили поне веднъж с нея, многократно са потвърждавали през годините. Сега нейният лик бе увековечен в прекрасна картина, сътворена от четките на Мирослав Йотов.

В творбата по лицето на актрисата е изписана решителност, но зад сключените ѝ вежди и стиснатите ѝ устни се крият скръб и тъга, подавайки меч на малко момче, който да замени дървеното оръжие-играчка в ръцете му. Всъщност, в изображението Яна е събирателен образ на българката в миналото, но все пак "извън датите и конкретиката", както уточнява самият художник.

Вижте картината >>

ова е разказ за сурови времена, в които детството е кратко, защото мъжеството трябва да се брани с меч", казва Йотов.

Произведението на изкуството вече е част от огромната колекция на Историческия парк в Неофит Рилски - едно от любимите места в нашата родина на звездата от "Привличане", което преди година бе снимачна площадка за някои от сцените в лентата "Диви и щастливи".

Комплексът представлява туристически атракцион на културно-историческа тематика. В него са пресъздадени отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност.

"Платното разкрива образа на така наречената мъжка майка, а именно майка на момче. Болката да дадеш острието на меча в ръцете на сина си вместо пръчката, с която довчера е играл. Да знаеш, че това острие един ден ще отнеме живота му. И да намериш в себе си силата, да отрежеш от собствената си плът, в името на това да създадеш герой. Мъж с вяра, доблест и безстрашие. Свободен", написа Маринова в социалните мрежи, споделяйки с гордост снимка на картината.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Яна Маринова (@yanamarinovaofficial) на

"Често сме чували, че няма спомен за много български жени през средновековието, които да оставят значим образ на българската жена, но всички, които твърдят това пропускат един важен факт, и той е, че великите герои се раждат и отглеждат от велики майки. Да предадеш вяра, доблест, жертвоготовност в името на народа е възможно само от една специална жена - майката. Създадохме тази картина по идея на Мирослав Йотов и Милен Петров, за да отдадем значимото на тези велики българки. Поклон пред тях!", допълниха от Историческия парк.

Почитателите на брюнетката останаха възхитени от платното. "Уникален шедьовър", "Много силна сцена", "Разкош" и "Невероятно" са само част от коментарите, редящи се под поста на актрисата.

Самата Яна отдавна е почитател на работата на Мирослав Йотов, а преди няколко месеца дори призна, че обмисля варианта да разкраси личния си автомобил със своя фаворит от произведенията на художника, изобразяващо хан Аспарух, намиращо се, разбира се, в атракциона край Варна.