Безспорно Яна Маринова е една от най-красивите жени в родното кино, факт, който хората, работили поне веднъж с нея, многократно са потвърждавали през годините. Сега нейният лик бе увековечен в прекрасна картина, сътворена от четките на Мирослав Йотов.

В творбата по лицето на актрисата е изписана решителност, но зад сключените ѝ вежди и стиснатите ѝ устни се крият скръб и тъга, подавайки меч на малко момче, който да замени дървеното оръжие-играчка в ръцете му. Всъщност, в изображението Яна е събирателен образ на българката в миналото, но все пак "извън датите и конкретиката", както уточнява самият художник.

Вижте картината >>

ова е разказ за сурови времена, в които детството е кратко, защото мъжеството трябва да се брани с меч", казва Йотов.

Произведението на изкуството вече е част от огромната колекция на Историческия парк в Неофит Рилски - едно от любимите места в нашата родина на звездата от "Привличане", което преди година бе снимачна площадка за някои от сцените в лентата "Диви и щастливи".

Комплексът представлява туристически атракцион на културно-историческа тематика. В него са пресъздадени отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност.

"Платното разкрива образа на така наречената мъжка майка, а именно майка на момче. Болката да дадеш острието на меча в ръцете на сина си вместо пръчката, с която довчера е играл. Да знаеш, че това острие един ден ще отнеме живота му. И да намериш в себе си силата, да отрежеш от собствената си плът, в името на това да създадеш герой. Мъж с вяра, доблест и безстрашие. Свободен", написа Маринова в социалните мрежи, споделяйки с гордост снимка на картината.

"Често сме чували, че няма спомен за много български жени през средновековието, които да оставят значим образ на българската жена, но всички, които твърдят това пропускат един важен факт, и той е, че великите герои се раждат и отглеждат от велики майки. Да предадеш вяра, доблест, жертвоготовност в името на народа е възможно само от една специална жена - майката. Създадохме тази картина по идея на Мирослав Йотов и Милен Петров, за да отдадем значимото на тези велики българки. Поклон пред тях!", допълниха от Историческия парк.

Почитателите на брюнетката останаха възхитени от платното. "Уникален шедьовър", "Много силна сцена", "Разкош" и "Невероятно" са само част от коментарите, редящи се под поста на актрисата.

Самата Яна отдавна е почитател на работата на Мирослав Йотов, а преди няколко месеца дори призна, че обмисля варианта да разкраси личния си автомобил със своя фаворит от произведенията на художника, изобразяващо хан Аспарух, намиращо се, разбира се, в атракциона край Варна.