Започнах приготвянето им с шеговитите думи: „Я стига съм мила съдове, омръзна ми вече! Днес ще сготвя така, че да не се наложи после да стоя на мивката.” :)

Обожавам пролетните зелени листни зеленчуци и то да са приготвени изцяло постно. Хубаво е и, когато до някоя гозбица има парче топла питка, с което да си топнеш, та чак да си оближеш пръстите. Днес реших, че ще правя всичко заедно или ДВЕ В ЕДНО. А как се зарадваха хората в семейството ми…:)

Нека споделя и с Вас моето ново  постно творение, което приготвих специално за Вашия хубав конкурс, в който ще вземат  участие  моите най-любими блюда - ПОСТНИТЕ :)


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На тестените гювечета:


Маята размих в хладката вода.

Течността изсипах в брашненото кладенче, което предварително бях направила. Добавих солта, захарта, лимоновия сок и олиото.

Замесих меко тесто, което оставих около 50 минути да втаса.

Намесих го отново, разточих го на кора, от която изрязах 4 кръга с помощна на паничка за супа.

Взех 4 дуралексови купички за ядки, които обърнах обратно и намазах с олио. Върху  всяка една от тях поставих по едно тестено кръгче, което внимателно разпънах по стените на самата купичка.

Събрах изрязаните краища, намесих ги отново, разточих нова кора и от нея изрязах капачетата.

Направих три отвора върху тях, кръгчетата от които използвах за декорация.

Намазах тестените съдчета и техните капачета с олио и ги изпекох / без повторно втасване/  в предварително зарята на 180 градуса фурна докато придобиха цвета на истинската глина.

Пояснение: Капачетата сложих в дуралексови чинийки с ръбове, за да запазят формата си при самото печене.

Извадих ги от фурната и съвсем леко с върха на ножа ги извадих от купичките.

Оставих ги да поизстинат, а през това време направих тяхното съдържание, а именно - пролетната плънка.

На плънката или същинското ястие:

Най-напред в сгорещеното олио запържих нарязания лук- стар кромид, зелен и чесън.

Към него добавих и нарязаните на парченца чушки.

След около 5 минути сложих настърганите морков и картоф.

Добавих и нарязаните домати и задуших всичко при често разбъркване в продължение на още 5 минути, след което сложих изчистения от средната жилка  лапад и листенцата киселец.

Посолих на вкус и поръсих с чубрицата.

Налях не повече от 50 мл вода и задуших ястието до пълна готовност. Разбърквах често, за да не залепне на дъното настърганият картоф.

Отстраних съда от котлона и оставих ястието да се поохлади.

Напълних гювечетата с вкусното ястие, похлупих ги "в загадка" и сервирах с усмивка на членовете от семейството ми.

Това е цялата рецепта и стъпките по нейното приготвяне.

Надявам се да ви харесат. Освен, че имат атрактивен и апетитен външен вид, те са и много вкусни. Можете да ги приготвите и в друг вариант, но тогава вече няма да са постни. Търпят добавка и на месце, сиренце, яйца… или всичко, за което се сетите .

А как хрупкат само ще разберете едва, когато ги приготвите. По време на консумирането им размажете плънката по стените на самата тестена купичка и се наслаждавайте на нещо вкусно и домашно приготвено.

Не забравяйте за биричката - без нея няма да е същото :)!

Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>

ИЗБРАНО