Обожавам пролетните зелени листни зеленчуци и то да са приготвени изцяло постно. Хубаво е и, когато до някоя гозбица има парче топла питка, с което да си топнеш, та чак да си оближеш пръстите. Днес реших, че ще правя всичко заедно или ДВЕ В ЕДНО. А как се зарадваха хората в семейството ми…:)
Нека споделя и с Вас моето ново постно творение, което приготвих специално за Вашия хубав конкурс, в който ще вземат участие моите най-любими блюда - ПОСТНИТЕ :)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На тестените гювечета:
Маята размих в хладката вода.
Течността изсипах в брашненото кладенче, което предварително бях направила. Добавих солта, захарта, лимоновия сок и олиото.
Замесих меко тесто, което оставих около 50 минути да втаса.
Намесих го отново, разточих го на кора, от която изрязах 4 кръга с помощна на паничка за супа.
Взех 4 дуралексови купички за ядки, които обърнах обратно и намазах с олио. Върху всяка една от тях поставих по едно тестено кръгче, което внимателно разпънах по стените на самата купичка.
Събрах изрязаните краища, намесих ги отново, разточих нова кора и от нея изрязах капачетата.
Направих три отвора върху тях, кръгчетата от които използвах за декорация.
Намазах тестените съдчета и техните капачета с олио и ги изпекох / без повторно втасване/ в предварително зарята на 180 градуса фурна докато придобиха цвета на истинската глина.
Пояснение: Капачетата сложих в дуралексови чинийки с ръбове, за да запазят формата си при самото печене.
Извадих ги от фурната и съвсем леко с върха на ножа ги извадих от купичките.
Оставих ги да поизстинат, а през това време направих тяхното съдържание, а именно - пролетната плънка.
На плънката или същинското ястие:
Най-напред в сгорещеното олио запържих нарязания лук- стар кромид, зелен и чесън.
Към него добавих и нарязаните на парченца чушки.
След около 5 минути сложих настърганите морков и картоф.
Добавих и нарязаните домати и задуших всичко при често разбъркване в продължение на още 5 минути, след което сложих изчистения от средната жилка лапад и листенцата киселец.
Посолих на вкус и поръсих с чубрицата.
Налях не повече от 50 мл вода и задуших ястието до пълна готовност. Разбърквах често, за да не залепне на дъното настърганият картоф.
Отстраних съда от котлона и оставих ястието да се поохлади.
Напълних гювечетата с вкусното ястие, похлупих ги "в загадка" и сервирах с усмивка на членовете от семейството ми.
Това е цялата рецепта и стъпките по нейното приготвяне.
Надявам се да ви харесат. Освен, че имат атрактивен и апетитен външен вид, те са и много вкусни. Можете да ги приготвите и в друг вариант, но тогава вече няма да са постни. Търпят добавка и на месце, сиренце, яйца… или всичко, за което се сетите .
А как хрупкат само ще разберете едва, когато ги приготвите. По време на консумирането им размажете плънката по стените на самата тестена купичка и се наслаждавайте на нещо вкусно и домашно приготвено.
Не забравяйте за биричката - без нея няма да е същото :)!
Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>