Ако сте сред любителите на растения, които мечтаят да имат билкова градина у дома, или пък от щастливците, които вече разполагат с такава, следващите съвети ще ви помогнат в отглеждането, съхранението и употребата на ароматните билки. Подбрахме ги специално за Еньовден – празника, в който според поверията лечебната сила на билките е най-голяма. Сред растенията, подходящи за отглеждане у дома, са салвия, мащерка, мента, копър, розмарин и пелин.

Засаждане
: Използвайте саксии с по-голяма дълбочина – поне 15 см. За да израсне растението по-бързо и по-здраво, още в началото можете да използвате обогатени торове. Саксиите трябва да бъдат максимално изложени на естествена слънчева светлина. Точно затова прозорецът или терасата е най-подходящото местоположение за вашите билки.

Отглеждане
: Като за начало, освободете растенията от всякакви гумени ластици или други материали. Поливайте внимателно билките, като наливате вода от външния край на саксията, а не директно в центъра, за да не мухлясат корените и да увехнат цветовете. Не забравяйте да използвате чинийка или друга подложка, която да поеме водата и да съхрани повърхността в дома ви. Пластмасови, метални или каучукови чинии са най-добрият избор.

Съхранение
: Когато билките вече са отгледани, откъснете ги с добре наострен нож, стараейки се да не наранявате останалата част от растението. Ако планирате да съхранявате пресните билки в хладилник – оставете ги неизмити или ги увийте в леко навлажнена салфетка и ги поставете в най-топлата част на хладилника – на вратичката или на най-горния рафт.

Въпреки че процесът звучи трудоемко, накрая ще се радвате на свежи и сочни билки с невероятен вкус и аромат. Точно такива са и билковите бонбони Лукчета. Тях няма значение къде и как ще съхранявате, защото те бързо ще се адаптират към всяко кътче на дома ви – терасата, кухненското чекмедже или стъклената купа на масата в хола. В състава си любимите Лукчета съдържат масла от мента, мащерка, лайка, салвия, евкалипт, копър, пелин и лайка. Техният сладък вкус не само ще ви провокира да посягате към масата отново и отново, но ще повлияе и на различните симптоми на неразположение в организма ви, като го зареди с витамини и енергия.