За маринатата: 2ч.ч. бяло вино, вода, колкото да го покрие, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, обелена и нацепена на 4 глава лук.

Добре измитият заек се накисва в маринатата за едно денонощие.
Попарваме с вряла вода за 30 мин. заешките дреболии.

Нарязаните на дребно лук и морков се задушават леко в олиото, добавя се ориза, булгура и като бъркате енергично, прибавяте 1 ч.л. червен пипер. След това нарязаните дреболии, доматения сок, нарязания магданоз, доливате 3/4ч.ч. гореща вода и оставяте да къкри. Като поеме оризът водата, снемате от огъня.

Изваждаме заекът от маринатата. Подсушаваме и натъркваме отвсякъде със сол. Пълним корема с изстиналата плънка, наливаме 50 мл. вода и 100 мл. бяло вино и зашиваме.

Правим кашичка от разтопеното краве масло, пресятото брашно и 100мл. бяло вино. Намазваме заекът от всички страни, слагаме го върху скара. Поръсваме отгоре с чер пипер. Наливаме в съда около 400 мл. вода, слагаме резенче-две целина, нарязана на едро глава лук, две листа дафинов лист, няколко зърна чер пипер, покриваме със фолио, вземаме си бутилка бяло вино, наливаме си по чашка и печем зайчето на умерена фурна - 200 градуса около 2.45 часа. Махаме фолиото, обливаме хубаво заекът със соса от тавата, увеличаваме градусите на макс и печем още около 10 мин.

Добави своя рецепта >>