Сега обаче френски изследователи твърдят, че са открили безспорни доказателства, че дизайнерката е работила за нацистите по време на Втората световна война.

Писмен документ, оповестен за първи път в документален филм, който беше излъчен по френска телевизия, доказва, че покойната Коко е била член на Абвер – тайното военно разузнаване на Адолф Хитлер, пише bliasak.bg. 

Според лентата Шанел започнала да работи за нацистите около поражението на френската армия през 1940 г. Тя се завърнала в Париж скоро след това и се преместила в хотел "Риц", използван като централа във Франция на нацистките военно-въздушни сили Луфтвафе по онова време.

Скоро след това Шанел започва афера с високопоставен служител на Гестапо на име барон Ханс Гюнтер фон Динклаге и става толкова близка приятелка с нацистките ръководители, че е изпратена в Мадрид през 1943 г., където използва старото си приятелство с Уинстън Чърчил в опит да постигне примирие с британските войници, разположени там.

Твърди се, че Шанел използвала влиянието си сред нацистите в опит да си върне парфюмерийния бизнес, който продала на еврейско семейство през 1924 г.

Очаква се модна къща "Шанел" да излезе с официално опровержение, както и може би да повдигне дело срещу създателите на документалния филм за опетняване на името на дизайнерката.