Спуснато над подиума изображение на окото на Салвадор Дали, цитати от Андре Бретон, татуирани върху телата на манекенките, рокля, напомняща клетка бяха само част от акцентите.

Вижте снимки >>

След като се вдъхнови от креативността на Ники дьо Сен Фал, творческата директорка на модната къща Мария Грация Киури се е поинтересувала от друга повлияна от сюрреализма художничка - Леонор Фини. Майката на Леонор е италианка, а баща й - аржентинец. Фини бе близка с Кристиан Диор, който първи изложил нейни творби в галерията си през 1932 г., пише БТА.

"Тя въплъщаваше силната по дух жена, която контролира имиджа си, и казваше, че няма нищо по-фалшиво от това да си естествен - отбеляза Киури. - Муза на редица фотографи, от Ман Рей до Картие-Бресон, Леонор Фини проектираше също декори и театрални костюми и обожаваша костюмните балове, както и Кристиан Диор."

Всъщност след дефилето "Диор" организира "сюрреалистичен бал" в музея Роден.
Манекенките носеха на лицата си маски, създадени от британския шапкар Стивън Джоунс. Маските подчертаваха очите, като ги обграждаха в златна рамка или с черен тюл.

За представянето на колекцията за сезона пролет/лято 2018 г. подиумът представляваше огромна черно-бяла шахматна дъска. Над него бяха спуснати гипсови скулптури, изобразяващи ръце, женски бюстове, носове, усти, както и клетка, чията форма бе представена в редица проектирани от Киури облекла. Решетки са превърнати в структури на корсети за прозрачни рокли от органза с украса от пера.

"Клетките са символ на сюрреализма - поясни Киури. - В архивите на "Диор" намерихме изумителна рокля от 50-те години на миналия век, напомняща клетка. Вдъхновихме се от този тоалет, за да създадем корсет."

Рокля бюстие, повлияна от модел от 1950 г., е създадена от бяла органза с черни ръбове. По този начин се създаваше впечатление за прелистване на книга, докато манекенеката ходеше по подиума. Колекцията включва също обувки с ниски подметки и елегантни ръкавици.

Груби и фини материи се редуват в колекцията на дизайнера Бертран Гуйон за модна къща "Скиапарели". Лен и пластмаса са комбинирани с коприна. Украсата от пера придава африкански нюанс на колекцията. Бродерии от червеникави пеперуди краси черна рокля. Пеперуди са ползвани като украса и върху бяла рокля от органза и тюл. Бродерии от насекоми има също върху бела ризи и сака.