На 12-ти май 2014 г. за пети път ще се проведе официалната церемония-концерт за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.

Наградата, носеща името на емблематичния театрален режисьор на 90-те, се превърна в най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Победителят се определя след гласуване от жури, включващо 20-те учредители на фондация „Стоян Камбарев”- все водещи имена в културния и обществения ни живот с Председател на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Красивата  бронзова статуетка и паричната премия от 3000 лв. ще отидат в ръцете на един от 5-мата номинирани които DIR.bg, като официален медиен партньор на събитието ви представя:

Младата художничка Калина Мавродиева е номинирана за самостоятелната и изложба „Очуждение” в галерия U.P.A.R.K., Пловдив  и за участието и в цели 12 групови изложби само за последните 2 години. Отличена е за  въображението, креативността и за категорично изразения и личен стил на работа в широк спектър на изобразителното изкуство - живопис, текстил, пластика. Абстракционист, но и концептуалист, Калина е едно от личните открития на култовия художник Кольо Карамфилов.
       
За мен изкуството e споделяне на чувства и мисли, което поражда други такива. В това откривам и смисъла на това което правя. Възприемам процеса на рисуване като едно пътуване към себе си и навън. Нещо, което ме кара всеки ден да преодолявам своите собствени граници. Най-важното за един творец е да има близки хора, които го подкрепят и вярват в това, което прави. Нещо което аз винаги съм имала и без което  не бих могла да стигна до тук.”

Калина Мавродиева e родена през 1988г. в Троян. Учи в Националната Художествена Гимназия „Цанко Лавренов” Пловдив. След това се дипломира като бакалавър в Националната художествена академия София със специалност текстил, а сега завършва и магистратура със специалност живопис. Специализирала е в Милано в Accademia di Belle Arti di Brera, по мобилна програма Еразъм. Има 4 самостоятелни и участие в над 20 колективни изложби, сред които в Галерия U.P.A.R.K., Пловдив, Галерия Серякова къща, Троян и Софийските галерии: Карим, Академия, София - Прес,  Шипка 6, Средец в Министерство на културата, Credo Bonum, Париж – Москва и Спектрофрения. Нейни картини са били излагани в Дом Витгенщайн, Виена. Участвала е в Международните  пленери Липова, Румъния и Дълбок дол, Троян.

Калина Мавродиева е номинирана за ESSL ART AWARD CEE през 2013 г., а номинацията и за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  засега е най-сериозното и признание.

Вижте кратък филм за Калина Мавродиева :


Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда са драматургът и писател Иван Димитров, 17 годишната виолистка  Илина Илиева, актьорът Христо Ушев и артистите от театрално сдружение ”Реплика” с  режисьор Георг Жено.

Вижте всички номинирани: