На фестивала Франко Неро ще получи Наградата на София и ще присъства на световната премиера на филма с негово участие "Децата на Маам" (2014) на режисьора Паоло Консорти, съобщават организаторите.

За премиерата пристигат още изпълнителят на главната роля Лука Лионело (Юда в "Страстите Христови" на Мел Гибсън), Паоло Консорти и продуцентът Джузепе Лепоре.

"Децата на Маам" отвежда зрителите в бивш римски месокомбинат, превърнат от група свободни артисти в галерия, обитавана от странен индивид, който се мисли за Свети Йоан Кръстител. В изоставената фабрика започва подготовката на изложба на съвременно изкуство, организирана от галерията "Маам". Джон Вандерс (Лука Лионело) се сприятелява с живеещите в галерията деца и с художниците, като постоянно смесва виденията си с реалността. Героят има мисия - да събере отново на едно място всички апостоли и да започне нова евангелизация. Франко Неро е в ролята на цар Ирод.

Костюмите във филма са дело на младия български дизайнер Иван Донев, който от години работи в италианската столица.

"Джон Форд имаше Джон Уейн, Серджо Леоне имаше Клинт Истууд, аз имам Франко Неро", казва Серджо Корбучи.

Превърнал се в истинска киноикона с "Джанго" на Серджо Корбучи (от който Куентин Tарантино черпи вдъхновение за своя "Джанго без окови") и с впечатляващите си участия във филмите на Джон Хюстън, Луис Бунюел, Клод Шаброл, Франко Дзефирели, Сергей Бондарчук, Франко Неро има половинвековна кариера в киното с близо 200 филма. Продължава активно своята актьорска работа, като само през 2007 г. се е снимал в пет филма, а през 2012 г. получава покана от Тарантино да се появи в "Джанго без окови". Франко Неро e роден на 23 ноември 1941 г. в Парма.