На 27-ми април за шести пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015. 

Отличието, носещо името на култовия театрален режисьор, се утвърди като най-чакания  и престижен приз за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти. Затова истинската мисия и кауза на фондацията започва след края на церемонията, а именно с реализацията на проектите и мечтите на младите творци в България.

Двамата братя Мартин и Александър Зайранови са сред номинираните за наградата "Стоян Камбарев" 2015. Те разкриват виртуозния си музикален талант още от най-ранна детска възраст и безспорно са от големите надежди на българската класическа музика. Възпитаниците на Национално училище по изкуства „Добри Христов“ Варна, имат впечатляваща кариера и концертират с най-престижните български симфонични оркестри, като показват завиден професионализъм и ярко сценично присъствие.

Освен ученици във Варна, те са и младши студенти  в класа по цигулка на професор Марио Хосен в Нов български университет в гр. София и разпределят времето си, пътувайки между двата големи града. Като музиканти трето поколение, момчетата са доказателство за това, че да успееш, трябва не само талант, но и много труд, себеотдайност и не на последно място пълната подкрепа от страна на родителите.

Ето какво споделят Алекс и Мартин:


Нашата цел като цигулари е, когато свирим, публиката да диша с нас, да чувства с нас, да се забавлява с нас и да плаче с нас. Ако ние успеем да предизвикаме всички тези чувства в нашите слушатели, то тогава значи не сме свирили напразно.”

Алекс и Мартин Зайранови се изявяват като солисти заедно и поотделно на много оркестри, сред които: Les Orpheistes Festival Orchestra във Виена, на Fortissimo fest - “Музика под звездите”, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази, Академичен оркестър „Орфеус” при НБУ, гр.София, Софийска филхармония, Държавните филхармонии на Пловдив, Шумен, Плевен, Враца.

Виртуозните братя са лауреати и на безкрайно дълъг списък от български и международни престижни конкурси и участват в много майсторски класове.

Останалите млади творци, номинирани за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” тази година са: актрисата Елена Телбис, театралният режисьор Анастасия Събева, художникът Андрей Хамбарски и кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков. Всеки един от тях ще получи освен номинацията си и специална награда, свързана с осъществяването на арт проект. Носителят на голямата награда за изкуство ще получи бронзовата статуетка и чека за 3000 лв. лично от Президента Росен Плевнелиев, а кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи Cпециалната награда на Софийска община и на фондацията за изкуство.

Вижте кратък филм за Алекс и Мартин Зайранови: