Петкова получи 7000 евро, осигурени от Столична община, съобщават от БТА.

"Баща ми, майка ми, сестра ми" (България) на Димитър Коцев - Шошо заслужи наградата на публиката, осигурена от "Лидл" - генерален спонсор на СФФ.

"Лятото на замръзналите фонтани" (Грузия-Русия) на Вано Бурдули е отличен със специалната награда на журито.

Наградата за режисура е за Томаш Вейнреб и Петер Казда за "Аз, Олга Хепнарова" (Чехия-Полша-Словакия).

Почетен диплом (Special Mention) е присъден на Анжела Недялкова за ролята й в "Райската стая" (Холандия-Швеция-България).

"На червено" на Тома Вашаров е победителят в конкурса за български късометражен филм за наградата "Джеймисън" - статуетка и 6000 евро.

Най-добрият документален филм на 20-ия СФФ е "Г-н Гага" (Израел-Швеция-Германия-Холандия) на Томер Хейман. Документалното жури присъди и две почетни дипломи (Special Mention) - на "Кеймбридж" (България) на Елдора Трайкова и на "Земята, която спечелихме" (Нова Зеландия) на Кристофър Прайър.

Наградата "Домейн Бояр" за най-добър балкански филм е за "Лудост" (Турция-Франция-Катар) на Емин Алпер. Балканското жури отличава с почетен диплом (Special Mention) "Прилошаване" (Турция) на Зеки Демиркубуз. "Каръци" (България) на Ивайло Христов заслужи отличието за балкански филм на Гилдията на българските кинокритици.

"Жажда" на Светла Цоцоркова е най-добрият български игрален филм на 20-ия СФФ. Наградата на ФИПРЕССИ е присъдена на филма "Рауф" (Турция) на Сонер Джанер и Баръш Кая.

Младежкото жури отличава като най-добър филм от Международния конкурс "Дъщерите на дансинга" (Полша) на Агнешка Смочинска.

На 20-ия СФФ бе връчена Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино на режисьорите Тери Гилиъм (Великобритания), Бела Тар (Унгария), Тед Кочев и българското кинотрио Георги Стоев - Джеки, Георги Пенков - Джони и Христо Илиев - Чарли.