Имаше време, когато Аманда Байнс бе сред най-обещаващите млади звезди на Холивуд, будещи симпатиите на зрителите с всяка своя поява на големия екран. Вероятно и вие си я спомняте от филмите "Тя е пич" и "Какво искат момичетата?", или пък от сериала "Какво харесвам в теб", само че ако я видите днес - години след като се оттегли от светлините на прожекторите, то надали ще я познаете, защото с течение на времето тя се промени толкова много, че в момента от очарователната млада дама, на която в миналото всички вещаеха светло бъдеще и бляскава кариера, няма и помен.

Зад трансформацията на актрисата стоят редица проблеми, нанесли ѝ сериозни удари, заради които в даден момент Меката на киното просто реши да ѝ обърне гръб, оставяйки я да потъне в забрава. Попаднала в шоубизнеса от ранна детска възраст, Аманда сякаш не успя да се справи с напрежението, дошло с връхлетялата я като цунами слава, като в крайна сметка изгуби контрола над собствения си живот, посрещайки катастрофални последици.

Вижте снимки >>

Битието ѝ се обърна с главата надолу преди точно десетилетие, когато бе спряна от органите на реда, установили впоследствие, че шофира личния си автомобил под въздействието на опиати. Не след дълго бе заловена да пуши марихуана във фоайето на жилищната си сграда, а след това бе заснета как замеря полицай със стъклена бутилка от трийсет и шестия етаж. Скоро след това американската преса писа, че е предизвикала пожар и е задържана за 72 часа под надзор, а по-късно стана ясно, че страда от биполярно разстройство. Всичко това доведе до алкохолната ѝ зависимост, заради която на няколко пъти постъпи в клиника, докато преди две години не успя да я пребори изцяло.

За тези, които не знаят, Аманда е родена на 3 април 1986 г. в Таузънд Оукс, Калифорния САЩ, и е най-малката от три деца в семейството. Тя започва да се интересува от изнасянето на представления пред публика още от тригодишна възраст. Дебютът ѝ на голямата сцена е през 1996 г., когато участва на прослушване и получава роля във филма "Всичко това". Девойката веднага става много популярна, очаровайки публиката със своята игра. Следващата ѝ роля е на малко момиче, което не се вслушва в съвети и винаги, когато чете, се разгневява. През 1999 г. получава свое собствено предаване - "Шоуто на Аманда", с което печели наградата "Nickelodeon Kids' Choice" за работата си по него.

През 2001 г., заедно с Франки Мюниц, участват във филма "Голям тлъст лъжец". Байнс играе Кайли, най-добрата приятелка на Джейсън, която му помага да докаже, че той е написал есето и да възвърне доверието на баща си. Същата година започва да се среща с Таран Килиъм.

През 2002 г. започва участието си в хитовия сериал "Какво харесвам в теб" като 16-годишна, което се премества да живее при по-голямата си сестра, когато баща им решава да замине за Япония. През 2003 г. Аманда спечелва 2 награди KCA и играе ролята на Дафни, момиче, което търси баща си, във филма "Какво искат момичетата". След това тя продължава участието си в "Какво харесвам в теб" и прекратява отношенията си с Таран.

На 3 април 2004 г. младата актриса отпразнува 18-ия си рожден ден на 17-ите годишни награди КСА, откъдето си тръгва с отличието за най-добра актриса за ролята си в "Какво искат момичетата". По-късно завършва гимназия и играе във филма "Разбита Любов". Следват участия в продукции като "Тя е пич", където ѝ партнира Чанинг Тейтъм, "Лак за коса" и "Сидни Уайт".

През 2012 г. Байнс обявява в Twitter своето оттегляне от актьорското майсторство, но през 2017 г. съобщава, че възнамерява да се завърне към професията, което обаче така и не се случва.