То се състоя в присъствието на видни модни дизайнери, като Донатела Версаче, Джорджо Армани, Пиерпаоло Пичоли, Силвия Вентурини Фенди и Жан Пол Готие, които преди това присъстваха на откриването на изложба, посветена на италианската мода.

Вижте снимки >>

Две обещания на творческия директор на модната къща Алесандро Микеле бяха изпълнени - дефилето започна без каквото и да било закъснение, а това се случва рядко в света на модата, и бе представена колекция, в която облеклото за жени е смесено с това за мъже.

Проектираните от Микеле облекла бяха показани сред декор, пресъздаващ операционна, в седалището на модната къща. Манекенки и манекени дефилираха край операционни маси в зала със зелени стени, в която имаше неонова бяла светлина. В колекциите на Микеле облеклата винаги са вдъхновени от много неща и нито един детайл не е случаен. Новата му колекция за Gucci предлага да се сложи край на разграничението между дамска и мъжка мода и да се изобрети ново хибридно същество - "киборг Gucci".

Това неопределено от биологична гледна точка същество показва идентичността си чрез облеклата си, които напомнят за всички континенти, епохи и смесват елементи на поп културата - шапка с форма на пагода е носена в комбинация с дамски костюм, облекло от дантели е украсено с бродерия с надпис "Ню Йорк янкис", плетена маска-качулка и жакардов тюрбан са комбинирани със златисто сако.

Дълга права рокля в цвят бордо пък вероятно е вдъхновена от картина на Пиеро дела Франческа. Манекените в някои случаи имаха нещо като трето око на челата си, а в други носеха в ръка бебе дракон или изкуствено копие на собствената си глава.

"Онова, което ме впечатлява, е талантът, но също немалката доза хумор и самоирония от страна на Алесандро Микеле", заяви след края на дефилето актрисата Киара Мастрояни.