Финалът на конкурса в "Планет Холивуд" в Лас Вегас обаче беше помрачен от скандал. Огласявайки името на победителката, водещият погрешка обяви за "Мис Вселена" представителката на Колумбия - 21-годишната Ариадна Гутиерес Аревало.

Вижте снимки >>

На главата й вече беше поставена короната на победителката, когато водещият Стив Харви започна да се извинява, че неправилно е прочел името в подадения му плик. Гутиерес се разплака на сцената. Тя стана втора в престижния конкурс. Трета се нареди представителката на САЩ - 27-годишната Оливия Джордан.

По-късно организаторите на конкурса се извиниха на "Мис Колумбия", близките и феновете й.

Победителката в конкурса за национални носии стана представителката на Тайланд. Тя гастролира на сцената с костюм , изобразяващ моторизирана рикша, известна в родината й с названието "тук-тук".

В надпреварата за короната, започнала на 16 декември, се включиха 80 красавици от различни кътчета на света. На финала бяха допуснати само 15, събрали най-много точки от предишните етапи на състезанието.



"Мис Вселена" (Miss Universe) е един от най-престижните международни конкурси за красота. Той води началото си от 1952 г. От 1996 г. правата за провеждането му бяха поделени между милиардера Доналд Тръмп, който се кандидатира за президент на САЩ, и Ен Би Си. Телевизионната компания обаче реши да скъса деловите си отношения с Тръмп след скандалното му изказване за мексиканските имигранти. През септември милиардерът изкупи 51% от акциите на компанията Miss Universe Organization от Ен Би Си и се превърна в неин едноличен собственик. Дни по-късно той я обяви за продан.

Преди два дни испанката Мирея Лалагуна Ройо беше избрана за "Мис Свят 2015".

Вижте снимки от "Мис Свят" >>

За първи път от 1972 г. насам пък бе избрана "Мис Ирак" и това е 20-годишната Шалма Абделрахман.