Церемонията по раздаването на годишните отличия на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) се състоя снощи в "Роял Албърт хол".

Вижте снимки >>

По червения килим преминаха британският принц Уилям и съпругата му. Катрин избра за събитието в студения Лондон обикновена пролетна рокля с флорални мотиви. В края на церемонията принцът, който е председател на БАФТА, се качи на сцената, за да връчи наградата за цялостен принос на 90-годишния комик ветеран Мел Брукс. Сред звездите на наградите бяха още Мерил Стрийп, Хю Грант, Никол Кидман, Изабел Юпер, Пенелопе Крус и др.

"La La Land" е големият победител на вечерта с общо пет награди. Деймиън Шазел получи БАФТА за най-добър режисьор, а Ема Стоун - за най-добра актриса, именно за мюзикъла. "La La Land", който влезе като фаворит с 11 номинации, получи още наградите за музика и кинематография.

Кейси Афлек бе удостоен с БАФТА за най-добър актьор за ролята си във филма "Манчестър до морето". Критици коментират, че лентата е позволила на по-малкия брат на Бен Афлек най-накрая да излезе от сянката на своя прочут батко.

БАФТА за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля получиха съответно Дев Пател и Вайола Дейвис. Пател бе награден за превъплъщението си в лентата "Лъв", а Дейвис - за "Огради".

Филмът "Аз, Даниел Блейк" бе удостоен с наградата за най-добър британски филм, съобщават от БТА.