Обещахме да ви запознаем със съставките му, като ще ви дадем и разяснения по някои от тях.

Вижте снимки на Джокович и семейството му >>

Смутито се състои от следните пресни плодове и зеленолистни:
банан;
ананас;
авокадо;
прясно изцеден сок от ябълка;
бадемово мляко;
семена от чия;
конопен протеин;
хлорела;
спирулина;
няколко шепи пресен спанак.

Съдържанието на смутито на Джокович е силно протеиново, благодарение на богатите източници на растителен протеин като семена от чия, конопен протеин, спирулина, спанак.

Има и силно детоксикиращо действие заради водораслото хлорела, което е известно със способността си да чисти клетките и организма от радио замърсявания и да отвежда тежките метали извън тялото. Богато е на фибри заради банана, авокадото и ананаса.

Авокадото, освен че е плод, то е и богато на много полезни мазнини и витамини.

Спанакът добавя нужната доза хлорофил и зеленолистни зеленчуци, които всеки ден трябва да консумираме, за да сме здрави.

Ако се чудите какво е бадемово мляко, бързаме да ви кажем, че това е напитка, която се прави изключително лесно в домашни условия и за нея ви трябват само бадеми, вода, блендер и цедка или тензух. Пропорциите са според желанието ви за гъстота и масленост.

Обикновено най-популярната рецепта е:

1 чаша бадеми – 100 гр, предварително накиснати във вода, за около 8 часа
3 чаши вода

Слагаме всичко в блендер и бъркаме 2-3 минути. Ако блендерът е мощен, ще се получи фина и гладка течност, която може да не прецеждате. Ако е по-слаб, може да има по-едри парчета от бадемите, и тогава може да прецедите напитката през тензух. Това е класическата рецепта, като по желание може да добавите мед или пасирани фурми за подслаждане.

В магазините може да намерите готово бадемово мляко, но често производителите добавят консерванти, захар, сгъстители и други добавки, и  всъщност бедемите са едва 3 -4 % от съдържанието.
 
Блясъкът на Йелена

Смутито на прекрасната съпруга на тенисиста - Йелена, логично се казва „Блясъкът на Йелена“ и то се състои само от плодове. То е силно антиоксидантно заради специфичните плодове, които съдържа:
Сини боровинки
Ягоди
Годжи берри
Акай бери
Фурми
Кокосово мляко

Сините боровинки, ягодите, годжи бери и акай са на върха на пирамидата за най-богати на антиоксиданти плодове. Фурмите доставят нужната доза магнезий и желязо, а кокосовото мляко - така полезните растителни мазнини и протеин.

Ако нямата пресни сини боровинки, може да сложите замразени. Годжи бери се намира в България прясно само през есента, така че може да го заместите или със замразени, или сушени плодчета.

Кокосовото мляко също е достъпно в търговската мрежа и е с различна масленост. Също така за по-голяма концентрация, може да ползвате акай бери на прах като алтернатива на пресните плодове.

Ако сте решили да експериментирате, не забравяйте, че може да си промените рецептите по ваш вкус! Както и да ги направите, няма да сбъркате, защото всички плодове са прекрасна храна - лесно достъпна и разнообразна, особено сега в летния сезон!
Струва си да опитате!