Тя със сигурност няма нужда от представяне, защото е едно от най-разпознаваемите и красиви лица в родния шоубизнес. Надали у нас ще се намери човек, който да не знае името ѝ, тъй като още с първата си поява в сериала "Забранена любов", Саня Борисова остави трайна следа в съзнанието на зрителите, която и досега, десетилетие по-късно, продължава да притегля всеобщото внимание и възторг към нея, подобно на магнит. През годините я видяхме като Магдалена в "Чужденецът", Криси в "Живи легенди" и Жана в "Нокаут или всичко, което тя написа", а с всяка следваща роля обаянието ѝ единствено нарастваше, както и, разбира се, броят на нейните почитатели.

Освен това, въпреки деликатната си и крехка външност, участието ѝ в миналогодишното издание на "Фермата" доказа, че тя притежава сила и борбен дух. Но как би могло да бъде иначе, при положение, че практикува източните бойни изкуства Тайчи и Багуа?

Вижте снимки на Саня >>

Синеоката красавица е родена във Видин. Записва в НАТФИЗ, но само след година ѝ се налага да прекъсне образованието си и да замине при баща си в Италия. Престоят ѝ там се оказва полезен за нейната кариера, защото благодарение на него героините ѝ могат свободно да говорят италиански език на големия екран. Връщайки се в България, тя продължава следването си в Театрален колеж "Любен Гройс". Останалото е ясно.

Онова, което малко хора обаче подозират, е, че тя е надарена не само с актьорски талант. Преди малко повече от месец Саня изгря в ново амплоа, пускайки на пазара своята първа колекция дрехи с марката "S A N A Y A". Именно тя е повод за днешния ни разговор.

LIFE представя Саня Борисова... за модата, киното и любовта, която ги обединява!

Здравей, Саня! Къде те откривам?

Здравей! Откриваш ме в колата ми, където обикновено прекарвам немалко време, изпълнявайки ежедневните си задачи.

В средата на септември т.г. се впусна в съвсем ново и различно начинание от досегашното - стана дизайнер. Тогава официално пусна на пазара своята собствена линия дрехи "S A N A Y A" Как се реши на тази стъпка?

Имах това желание още преди четири години, но поради неочаквани за мен събития - не успях да го реализирам тогава. Тази година, по време на карантината, както повечето хора, така и аз се заредих с креативност. Имах достатъчно време за преосмисляне. Един ден споделих копнежа си с моя близка приятелка - Симона Трайкова, която се оказа, че притежава същата страст. Така решихме да обединим усилия и да създадем "S A N A Y A".

Саня в своето ателие

Снимка: Личен архив

Колко смелост ти бе нужда, за да напуснеш своята зона на комфорт?

Въпреки че е ново поприще за мен, то е абсолютно в зоната ми на комфорт.

Кога откри страстта си към модата?

Още от дете обичам да рисувам. Откакто се помня измислям облекла за себе си, които превръщам в реалност с помощта на шивачи, разбира се, по специални поводи, но и не само. Сега просто мога да ги споделя!

Дебютът на марката ти беше наистина впечатляващ, тъй като фотосесията, с която представи първата си колекция, бе заснета на фона на прекрасния Париж. Защо се спря точно на този град за снимките?

Колкото и налудничаво да звучи, мога да се влюбя в определени места. Париж е един от градовете, които много обичам! В периода на извънредното положение у нас, скицирайки къса бордова рокля от ламе с тънки презрамки, си зададох въпроса коя е дестинацията, която ми се иска да посетя най-много... така стигнах до Париж, заедно със Симона, която напълно сподели вдъхновението ми.

Скицата на роклята и завършената дреха, облечена от Симона Трайкова в Париж

Колаж: Личен архив

Какво е посланието, което искаш да предадеш на дамите чрез своите тоалети?

Да ценят женствеността си и да не спират да я изразяват, за да преживеят силата, която тя носи тя.

Откъде черпиш вдъхновение за моделите, които създаваш?

От самата необходимост да творя. Пресявам всичко около мен, вземайки онова, което ме впечатлява, и го пречупвам през собствената си призма.

Какви качества трябва да притежават жените, носещи "S A N A Y A"?

Най-вече увереност, но не тук не става въпрос за надменност или себеизтъкване, а решителността и категоричността, които ни дават спокойствието да бъдем себе си.

Кога се очаква да излезе зимната колекция на бранда?

Съвсем скоро, до седмица-две ще представим няколко нови модела. Не искаме да робуваме на установените принципи за сезонни колекции, така си даваме свободата да творим.

Саня и Симона Трайкова

Снимка: Личен архив

Откъде могат да бъдат поръчани дрехите?

Могат да бъдат поръчани, както през официалния ни сайт: sanaya.bg, така и през страницата ни в Инстаграм.

Макар лятото вече да отмина, високите октомврийски температури продължават да напомнят за него, в тази връзка с какво ще запомниш тазгодишния жарък сезон?

Имах прекрасно лято, в което съумях успешно да съчетая почивката и работата, така че да остана удовлетворена от преживяното. Пътуванията винаги много ме зареждат, а през отминалите горещи месеци не само посетих много приятни места, но и ги споделих със своите приятели.

Имаше ли нещо, което искаше да направиш, но просто не ти остана време за него?

Интересно как ти хрумна да ми зададеш точно този въпрос?! Наистина не ми остана време за нещо, което много исках да направя, а именно да си дам седмица почивка, само за себе си, в която да се будя с изгрева и да се уча да карам уиндсърф по цял ден. Когато най-после графикът ми го позволи, се оказа, че вятърът вече не е подходящ. Но извадих късмет, че точно тогава имаше семинар по Тайчи и Багуа в Синеморец.

Преди дни тества дрифт автомобил, какво бе усещането? Би ли го сторила пак?

Да, с удоволствие, определено ми допадна.

Колаж: Instagram

Да разбирам ли, че екстремните усещания са "в кръвта ти"?

До известна степен - да, понеже по природа съм предпазлив човек и не обичам необмислените рискове и опасните или неприятни изживявания. В случая обаче се доверих на истински професионалисти. Преди шоуто те ни разказаха за подготовката, която имат, както и за реалната степен на опасност, сведена минимум. Разбора се, рисковете така или иначе съществуват навсякъде и във всяка ситуация. Но мога да кажа, че с този тип по-екстремни изживявания се уча да пускам контрола над живота и да се доверявам повече на съдбата си.

Кое е нещото, което ти дава сили да вървиш напред, в това трудно за всички ни време?

Вярата, че нищо не е случайно. Убедена съм, че каквото и да става, то се случва с цел да ни научи да бъдем по-добри.

Коронавирус пандемията, която избухна през март т.г., със сигурност се е отразила на актьорската ти професия, понеже сферата на изкуството в световен мащаб пострада най-много от нея. Въпреки това, могат ли почитателите ти да очакват скоро твои нови изяви пред камера?

Разбира се, че всеки е усетил по един или друг начин последствията от тази световна ситуация, от която не е ясно кога точно ще се избавим. И, да, тя се отразява на всяка сфера. Но мисля, че сега повече от всякога трябва да сме гъвкави и да намираме нови пътища. Наясно съм, че при това положение "S A N A Y A" няма как да се развие с темпото, с което на мен ми се иска, затова трябва да проявя търпение и да продължавам да я развивам, въпреки всичко. Също така имам филмов проект, чийто сценарий е мое дело, но все още не мога да го реализирам. Реших обаче да започна със снимките някои от сцените, макар и на части. Аз съм човек, който обича да твори, и възнамерявам да продължавам да го правя, независимо от обстоятелствата.

Снимка: Личен архив

Говорейки си за кино, би ли споделила как навремето се насочи към него?

Като ученичка много обичах да гледам филми. Спестявах от парите, които моите родители ми даваха за закуска, и с тях си наемах различни заглавия от тогавашните видеотеки, а после често се събирахме с приятели вкъщи, за да ги гледаме заедно. Едно от любимите ни занимания бе да си изберем конкретна сцена от продукцията, която току-що сме видели, след което да си запишем репликите на персонажите от нея и да ги разучим, а накрая ние влизахме в техните образи. Тогава в мен се зароди любовта към киното.

Какво почувства, стъпвайки за първи път на снимачната площадка?

Определено не беше магия. Бях в началото на втори курс, когато спечелих главна роля, след дълъг кастинг за сериал, който продължи година и половина. Бях като човек, който още не може съвсем да плува, но се гмурка надълбоко. Учех се в движение.

Казват, че красотата е дар, но и проклятие... Когато една жена е толкова хубава, колкото си ти, хората сякаш автоматично подценяват нейните възможности и качества, само заради външния ѝ вид. Ти изпадала ли си в подобна ситуация?

Често съм била подценявана, поради различни причини - пол, визия, свенливост... но предпочитам да благодаря на тези, които вярват в мен, и да не обръщам внимание на онези, които ме подценяват.

Саня представя своята марка дрехи в Париж

Снимка: Официален профил в Instagram

Какво би искала да кажеш на всички онези, които съдят за книгата само по кориците ѝ?

Бих ги посъветвала да четат, вместо да правят съчинения по картинки.

Как поддържаш добрата си фигура? Спазваш ли някакъв хранителен режим? Спортуваш ли?

Никога не съм спазвала диета, но внимавам какво ям. Старая се да се храня здравословно и в умерени количества. Практикувам Тайчи и Багуа, източни бойни изкуства и медитации.

Кой е най-важният житейски урок, който някога си получила?

Да се доверявам на живота, приемайки нещата такива, каквито са; да обичам, независимо от всичко, както и да помагам на онова, в което вярвам.

За финал, присъства ли любовта в живота ти?

Любовта е неизменна част от мен, съответно и от живота ми!

Саня в тоалет на "S A N A Y A" на фона на река Сена

Снимка: Личен архив