Като основен медиен партньор на събитието, през тази седмица Dir.bg всеки ден ви представя по един от петимата номинирани.

Театралният режисьор Василена Радева е отличена за спектакъла „Нордост – приказка за разрушението” в Младежкия театър. Номинирана е не само за безкомпромисният и талант, но и за социалната и човешка ангажираност на изкуството, което е избрала да прави.

Младата режисьорка е светъл лъч в съвременния български театър и направи няколко постановки, които фокусираха интереса както на критиката, така и на редовата публика. От друга страна Василена се е отдала и на няколко други сериозни и свободни проекти  извън институцията на театъра, като постановката „Малкият принц“, в която участват деца в неравностойно положение. Заедно с 2-ма свои колеги създават сдружението „36 маймуни“, което разработва  проект за създаване на нови български текстове за театър.

Спектакълът „Нордост“, възкресява по смразяващ начин терористичното нападение в московския „Театър на Дубровка“. Впечатляваща е разтърсващата дълбочина на разказите, която режисьорката е успяла да пресъздаде. Ето какво споделя  Василена Радева за работата си над спектакъла:

С целия екип изчетохме много интервюта, книги, анализи и изгледахме много филми за трагичния инцидент. Това все пак са реални съдби, много от репликите са съвсем истински. Дано да има и публика, която иска да преживее този катарзис. Натоварването води до облекчаване. Човек трябва да си задава понякога мъчителни въпроси на живот и смърт, за да може после да погледне света около себе си с по-ведри очи, да се зарадва, че живее, и да оценява всеки хубав миг. За мен е важно да се поставят текстове, които по някакъв начин провокират промяна в самосъзнанието на публиката.“

Екологията е една от най-важните каузи на Василена, на която е посветила и свои проекти. Обича природата и не може да се примири с безобразията, които се случват у нас. Истински страда за това, че красотата изчезва, а се появяват грозни постройки и хотели. Затова прекарва малкото си свободно време в планините, като зимата кара сноуборд, а през лятото ги катери, понякога дори с велосипед.

За себе си Василена твърди, че е човек на пътя и на промяната. „Отворена съм за нови предизвикателства, постоянно се променям, но онова, което пазя и искам да запазя непокътнато, е любовта, която изпитвам към живота и хората.

Освен Василена Радева, за голямата  награда, oснована на името на емблематичния режисьор Стоян Камбарев, са номинирани още художникът Калоян Илиев-Кокимото, актрисата Елена Димитрова, 12-то класникът Юлиян Спасов заради първия му пълнометражен филм и 17 годишната поетеса Теа Денолюбова.

Вижте видео визитка на Василена Радева >>