Кралица Елизабет II през 50-те, сестра й Маргарет през 60-те и принцеса Даяна през 80-те са истински модни законодатели и едновременно се съобразяват и определят стила през тези години. От царствените копринени рокли на младата кралица, през смелите и провокативни за времето си стилистични решения на сестра й Маргарет, до бляскавите и обсипани с пайети рокли на Даяна - тоалетите на трите привличат посетители вече 2 седмици на изложбата Fashion Rulers в Кензингтън палас

Повлияна от войните, от големите модни къщи като Диор, модата на 50-те предлага перфектна изработка на най-малките детайли, но и някои революционни нововъведения в облеклото на аристокрацията. Младата кралица Елизабет II е изтънчена и кралските стилисти имат грижата да "вграждат" най-добрите тенденции в тоалетите й за пътувания, срещи на високо ниво и официални поводи. Те илюстрират до голяма степен и как висшата мода обслужва дипломатическия дрескод - за обиколка на Пакистан кралицата носи рокля в цветовете на националния флаг на страната на зелено и бяло, а когато посещава Канада, е с рокля с избродирани майски цветя, емблема на провинцията Нова Скотия.

Истински интересна за модните експерти е сестра й Маргарет. Тъй като не е монарх, тя има възможност за много по-голяма свобода и дори известни експерименти в стила си. Страстна любителка на нощния живот и провокацията, близка с музикалните звезди на времето си като АББА и Бийтълс, Маргарет е абсолютното олицетворение на желанието на модните къщи да интерпретират елементи от облеклото в нощните клубове и дори от хипи-движението във висшата мода. Мини-роклички в кукленски стил; драматичен дълъг кафтан в комбинация с тюрбан, отзвук от източната вълна, която повлиява силно тогавашната мода; рокля в холивудски стил, реплика на тоалет на Мерилин Монро, носени от Маргарет, едновременно привличат и скандализират обществеността през 60-те и 70-те. Не е невъзможно принцесата да бъде видяна дори с цигара.

Всички тоалети на кралицата и сестра й са много женствени и издържани в бледи кремави нюанси на праскова, сметана или сиво - кралските дизайнери предпочитани светли дрехи, защото те се показват по-добре в голяма тълпа и на черно-бял телевизор. В тоалетите на Даяна, за които най-характерни са драматичността, асиметричните рамене и ниската талия, има много цвят и дори бляскави звезди, оформени от пайети, но те също трябва да бъдат съобразени с повода - например роклята в нежен нюанс на току-що цъфнала вишна, която принцесата облича за посещение в Япония. Рокля в кремаво с едно рамо и фини инкрустации от нежнорозови прозрачни пайети, с която Даяна отива в Бразилия точно след като на финала на Световното първенство по футбол отборът на Бразилия е изгубил от Аржентина, не трябва да включва цветовете жълто, синьо и зелено (цветовете на бразилския тим) и в никакъв случай - бяло и синьо (цветовете на аржентинския), за да не навява болезнени асоциации. Един от най-впечатляващите експонати е ефектната синя кадифена рокля с пайети и закачлива пола с волани, с която Даяна е на посещение във Флоренция и на корицата на сп. People. Списанието е слагало на корицата си принцесата рекордните 57 пъти.

Вижте снимки от изложбата >>

За стила на Кейт и неговото влияние кураторът на изложбата е въздържан: "Трябва да минат 25 години, за да можем да кажем това" - категоричен е той.

Най-успешните визии на Катрин >>

Изложбата може да бъде видяна в Кензингтън Палас в Лондон през следващите 2 години.