Асоциацията "Аз съм красива, закръглена, секси и се харесвам такава, каквато съм" заведе дело за оскърбителни и дискриманционни изявления във френски съд.

"Огромните разходи за социална сигурност са свързани и със заболявания, от които са засегнати прекалено дебелите хора", заяви Карл Лагерфелд в телевизионно интервю.

Той отново отбеляза, че никой не иска да вижда закръглени жени по модните подиуми.

Вижте снимки на най-известните закръглени модели >>

"Трябва да престанат тези обиди от публични личности. Редица млади момичета не се чувстват добре в кожата си и за тях подобни коментари са ужасяващи", каза председателката на асоциацията Бети Обриер. 

Завеждането на делото се предхожда от петиция срещу изявлението на Лагерфелд, която събра над 500 подписа, съобщават от БТА.

В книгата си "Светът според Карл", публикувана през септември, дизайнерът уверява, че никой не желае да вижда закръглени жени по модните подиуми.

"Именно дебелите жени, седнали с пакет чипс в ръка пред телевизора, казват, че манекенките със слаби фигури са ужасни. Модата е мечта и илюзия", е написал той.

Лагерфелд, който за много кратко време значително отслабна, увери, че единствената амбиция в живота му била да носи джинси размер 30.