Реакцията в социалните мрежи и медиите беше предизвикана от снимка на Външно министерство от церемонията, на която Добрева връчва акредитивните си писма на Великия херцог Анри на 28 септември в Двореца в Люксембург.

Вижте снимки >>

"Моят отговор е, че това е публичен гаф в старанието да се спази протокола", коментира пред bTV  модният критик проф. Любомир Стойков.

По думите му, протоколното облекло е задължително за всеки дипломат, когато трябва да предава акредитивните си писма.

Има два варианта за облекло – едното е по предписание. Дрескод, който го има в инструкциите на протоколното облекло, а другият е традиционно национално облекло”, поясни той.

Стойков добави, че модният гаф идва от съчетанието на протокол и личен вкус.

Наистина недоразумението е визуално, нелепо стои и според мен става дума за елементарна имитация на монархически стил”, допълни той.

По повод синята шапка с пера на Добрева пък коментира:

В случая прическата е по-смущаваща, по-скоро няма прическа.”

По думите му, едно е да спазиш протоколните изисквания, друго е да ти се получи.

Кристина Крънчева, експерт по бизнес етикет и протокол, заяви, че е станало недоразумение между различните видове облекло.

Доколкото прочетох, тя сама казва, че е облечена като за чай. Това облекло може да се приеме, ако чаят е в градината, а тя е била поканена да даде своите акредитивни писма, това не е облекло по протокол”, категорична бе Крънчева.

Самата Добрева вече заяви лаконично, че „не е важно дали си с шапка и каква, важното е какво има под шапката“ и отказа повече коментари.