Жил Сандер, смятана за кралица на минимализма, бе бурно аплодорана след 7-годишното й отсъствие от подиумите в Милано.

Думите й "Бях и си оставам минималистка" биха могли да бъдат мото на дефилето й. В колекцията на Сандер са на почит геометричните форми. Дизайнерката е проектирала облекла с идеални кройки, но без украса. Фантазия обаче не й е липсвала - хастарите на някои сака са в крещящи тонове.

Долче и Габана прибегнаха до услугите на непрофесионални манекени от Сицилия за дефилето си, някои от които бяха деца. "Естествената хубост на лицата на непрофесионалните манекени ни вдъхновява", довериха двамата дизайнери. Външният вид на манекените, които сякаш бяха взети от филм на Пиер Паоло Пазолини, контрастираше с този на професионалните манекени.

Под звуците на сицилианска музика бяха представени фланелки на райета в небесносиньо и червено, както и шорти, носени с широк колан. Костюмите, включващи панталон с плисета и леко сако, са носени в комбинация с каскет и са вдъхновени от модата през 50-те години на миналия век.

Тениските са с огромни размери и са украсени с многоцветни щампи. Цветовете често се смесват - сако в цвят слонова кост е носено със светлосив панталон.

Дефилето на Донатела Версаче пък бе като представяне на облекло за гладиатори, проектирано за исторически филм. "Днешните младежи са новите гладиатори", изтъкна дизайнерката. Показани бяха туники, които стигат до средата на бедрото и са пристегнати с колан. Златни рапърски ланци са носени върху голия торс. Колекцията включва също сака с къси ръкави или без ръкави, но с повдигнати рамене. Преобладават синьото, зеленото, розовото, цветовете металик.

Вижте снимки >>
ИЗБРАНО