Вижте снимки от ревютата >>
С голям интерес бе посрещната колекцията на Долче и Габана. Облеклата бяха представени на фона на изображение на олтар с ликовете на Дева Мария и Младенеца. Колекцията е вдъхновена от Сицилия, а в дефилето не участваха професионални манекени, а сицилианци от улицата, които двамата дизайнери са подбрали. Черното и бялото са доминиращите цветове в колекцията. Показани бяха широки копринени тениски в бяло, златисто жълто и синьо, украсени с щампи на цветя и репродукции на икони. Някои тениски са с украса от златни конци. Панталоните са с висока талия, а саката са къси. Така силуетът напомня този на тореадор.

Проектираните от Миуча Прада облекла бяха показани сред декор, пресъздаващ дом с мебели с геометрични форми и предмети от ежедневието. Целта бе да се създаде по-непирнудена атмосфера, поясни дизайнерката. Представени бяха червени пуловери, носени понякога в комбинация със сака. Значимо място в колекцията заемат обувките с дебели подметки. Карирани ризи са с мини жабо, костюмите са от пепитен плат, а кожените якета са обемни, но къси. Глезенът е на показ, дори когато се носят ботинки. Миуча Прада е проектирала също черни и жълти палта с червени яки и черни сака със сини яки.

Колекцията на Томас Майер за Ботега Венета е в по-приглушени тонове. Облеклото е прилепнало към тялото и на детайлите е обърнато специално внимание. Саката са къси, а като аксесоари са използвани малки кожени чанти за документи. Преобладаващите цветове са черно, тъмно синьо, сиво, тъмно виолетово. Тук-там се появяват акценти в зелено и бронзово. Ползваните материи са кашмир, вълна, кожа. Костюмите за работа в офиса се предлагат и във версия кожено облекло, което е много подходящо за срещи на четири очи.

Облеклата, проектирани от дизайнера Умит Бенан за Трусарди, са предназначени за джентълмени фермери - дълги палта, шлифери с реглан ръкави, анораци, наметки, пелерини. Костюмите са от едро кадифе, а пуловерите са широки. Използваните материи са вълна, трико, кожа. В палитрата от цветове преобладават есенните тонове, които обаче не са мрачни - нюанси на зеленото, червеното, а също черно и сиво.

Масимилиано Джорнети е проектирал луксозно облекло за модна къща Салваторе Ферагамо, което е носено в комбинация с рокерски ботуши с дебели подметки. Панталонът стига до глезена, а якетата са къси и с големи яки. Хастарът на някои наметки е от кашмир. Преобладаващите цветове са различни нюанси на черното, сивото, синьото, зеленото.

Модна къща Мисони, прочула се със своите плетени облекла, пък представи жилетки и пуловери, чиито цветове са вдъхновени от пейзажи в Северна Америка - сиво, зелено, синьозелено, кехлибарено жълто.

Вивиан Уестууд показа панталони и костюми от карирани платове, както и облекла, украсени с щампи, които напомнят платна от Марк Ротко. Някои облекла са с акценти в оранжево.

Модна къща Джил Сандър, която през пролетта м.г. се завърна на модните подиуми след 7-годишно отсъствие, представи облекла, в които силуетът изглежда издължен. Много от тях са с украса от геометрични мотиви. Сандър, смятана за кралица на минимализма, представи рединготи, прави панталони, двуцветни кашмирени пуловери. Вниманието привлякоха също облекла в черно и бяло, в зелено, кобалтово синьо и червено.

Онези, които харесват по-класическия стил в модата, пък ще предпочетат облеклата на модна къща Бърбъри. Дизайнерът Кристофър Бейли е проектирал палта и якета, които сякаш са вдъхновени от военното облекло. Редица чанти са с украса, напомняща леопардова кожа, допълват от БТА.