Марлене Дитрих и Грета Гарбо първи се заиграха с мъжките дрехи през 30-е години на миналия век. След това Ив Сен Лоран през 60-е ги направи задължителни за всяка жена със своя костюм "Смокинг". Оттогава мъжките дрехи са неизбежни в ревютата за дамска мода в Париж. Но вчера, през третия ден на седмицата на модата есен/зима 2013-14 във френската столица, някои колекции бяха различни. Дизайнерите им не се извиняваха, че залагат на женствеността.

Ревюто на Нина Ричи беше сценична мода. Музикалния акомпанимент осигуриха на роял сестрите Катя и Мариел Лабек, които свириха произведение на Филип Глас. Шоуто беше вдъхновено от балета - манекенките бяха с опънати назад коси. Новата колекция е елегантна, продаваема и на моменти много сексапилна. Манекенките с яркочервени устни бяха облечени в черно, червено и нежно розово, а силуетите варираха от дълъг до много къс.

Албер Елбаз поведе зрителите на ревюто на Ланвен на типично енциклопедично пътешествие за есента и зимата. Пълният с въображение спектакъл на ливанския дизайнер показа 52 разнообразни тоалета в различен стил - от кожите на 30-е години на миналия век, през сатена на 40-е години и бухналите поли на 50-е до сегашните големите ръкави и рамене. Няколко модела съчетаха градинската флора и фауна - водни кончета, пеперуди, бръмбари, допълват от БТА. Всичко това беше обединено от едно нещо - женственост. Вижте снимки >>