69-ият международен кинофестивал се открива днес, а журито се събра за специален коктейл.

Вижте снимки >>

Тази година престижният кинофорум ще се състои под председателството на "бащата" на "Лудия Макс" - австралийският режисьор Джордж Милър, който ще оглави журито. В него са и актьорът Доналд Съдърланд, режисьорът Арно Деплешен, режисьорът и сценарист Ласло Немеш, продуцентката Катаюн Шахаби.

По червения килим на "Кроазет" се очаква да премине плеяда от знаменитости като Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Райън Гослинг, Изабел Юпер, Марион Котияр, Хавиер Бардем и др. Водещ на церемониите по откриването и закриването на фестивала ще бъде френският актьор Лоран Лафит.

Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с прожекция на новия филм "Cafe Society" на американския режисьор Уди Алън. В конкурсната програма са включени 21 филма, сред които "Хулиета" на испанеца Педро Алмодовар, "Това е просто краят на света" на канадеца Ксавие Долан и "Непознатото момиче" на братята Люк и Жан-Пиер Дарден от Белгия.

В отделната програмата "Short Film Corner" извън официалния конкурс за късометражни филми на фестивала в Кан са включени българските "Колко си хубав" на режисьора Христо Порязов и "Падаща звезда" на режисьора Любо Йончев, пише БТА.

Кинофестивалът ще продължи до 22 май. Специална охрана ще контролира входовете на фестивалния комплекс, а стотици полицаи - улиците на френския град. Преди дни силите на реда направиха и "суха тренировка" в случай на терористична заплаха на червения килим.