Певицата Джанет Джексън, сестра на покойния Майкъл Джексън, не само е успяла да отслабне, но и трайно да задържи килограмите си. Преди време певицата бе признала, че под наплива на емоциите започва да се тъпче непрекъснато с висококалорична храна и да трупа килограми, а след това пази диети. Сега по всичко изглежда, че тя трайно е върнала добрата си форма.

Вижте как се променяше Джанет през годините >>

Диетата на звездата, която напоследък става все по-популярна в САЩ, е базирана на гликемичния индекс. Той отразява промените на количеството глюкоза в кръвта под въздействието на въглехидратите. Идеята е да се консумират продукти с по-нисък гликемичен индекс, за да се контролира нивото на кръвната захар.

Преди време списъците с продукти, съставени на базата на гликемичния индекс, бяха за болните от диабет. Но контролът на кръвната захар е от съществено значение и при здравите хора. Храната с висок гликемичен индекс се усвоява по-бързо и апетитът се връща бързо.

Така се навлиза в затворения кръг на непрекъснатото ядене. Ако храната е с нисък гликемичен индекс, захарта не постъпва толкова бързо в кръвта. Чувстваме се сити и енергични за дълго.

Гликемичен индекс имат всички продукти. Той се определя по скала от 0 до 100 и повече. Индексът на доматения сок е 15, а на млечния шоколад – 70.

1. Храни с висок гликемичен индекс (между 100 и 60) - глюкоза, бял ориз, франзела, пчелен мед, печени картофи, картофено пюре, варени картофи, пържени картофи, диня, бял хляб, кроасан, пъпеш.

2. Храни със среден гликемичен индекс (между 60 и 40) кафяв ориз, царевица, пуканки, жито, сок от портокал, шоколад (мястото му е тук, защото поради мазнините, които съдържа, усвояването на захарта се забавя), варени макарони, спагети, малини, къпини, черни боровинки, ябълки, круши, праскови, кайсии и др.

3. Храни с нисък гликемичен индекс (между 40 и 20) пълнозърнести спагети, ябълка, соя, леща, грейпфрут,ечемик, череши, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, вишни, кисело мляко, сладолед.