Актьорът е намерен във ваната в апартамента си в Манхатън, като вероятната причина за смъртта му са наркотиците. Според Ню Йорк пост, който цитира полицейски източници, вероятно е свръхдоза - актьорът е намерен с игла в ръката.

През 2006 г. Хофман призна, че след университета е злоупотребявал с наркотици и алкохол и почти е умрял от това. Миналата година той отново влезе в клиника за 10 дни, след като през 2012 г. отново се поддал на изкушението.

46-годишният Филип Хофман е носител на множество награди, включително "Оскар" за най-добър актьор за биографичния филм "Капоти", посветен на събитията около написването на "Хладнокръвно" на Туман Капоти. Актьорът има още три номинации за престижната награда – за поддържаща роля за "Войната на Чарли Уилсън", "Съмнения" и "Учителят". 

Хофман печели и три награди "Тони" за работата си в театъра. 

Участва в култови филми като "Усещане за жена", "Буги нощи", "Големият Лебовски", "Талантливият мистър Рипли", "Студената планина", "Кешбол", "Маската на властта".

Вижте снимки на Филип Хофман >>

Майка му е от ирландски произход, а баща му от германски. Хофман има две сестри и един брат. Завършва училището по изкуствата в Нюйоркския университет през 1989 година.

Филип Хофман има две дъщери и един син. Негова съпруга бе дизайнерката Мими О`Донъл